Zvláštní soudní řízení by podle Ministerstva financí umožnilo, aby konfiskace majetku byla využita po zjištění, že určitý majetek pochází z nelegálních zdrojů. Konfiskace by se týkala majetku, u něhož soud shledá určitou pravděpodobnost nezákonnosti jeho původu. Foto: vlada.cz

MF do konce září předloží návrh na prokazování původu majetku

Ministerstvo financí by mělo do konce září předložit do připomínkového řízení návrh novely zákona, která by upravila prokazování majetku a jeho případného zabavení. O analýze k tomuto tématu včera diskutovala vláda, formálně byl ale materiál z jednání stažen.

Ministerstvo v analýze zvažovalo řešení, jak prokazovat původ majetku, a původně se přiklánělo k využití zvláštních soudních řízení. Další možností jsou daňová řízení. Ta dnes ministr Babiš i premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci označili za prioritní řešení.

Ministerstvo financí podle Babiše do konce září předloží do připomínkového řízení návrh zákona k prokazování původu majetku a následně se k němu budou moci jednotlivá ministerstva vyjádřit. „Cílem je, aby tento institut fungoval od ledna 2016,“ uvedl Sobotka. ČSSD podle něj preferuje rozšíření pravomocí finanční správy.

„K prověřování původu majetku a jeho odčerpávání lze přistoupit v principu dvěma základními cestami – soudní nebo daňovou. Přitom není vyloučena i kombinace obou variant,“ uvádí materiál MF.

Zvláštní soudní řízení by podle MF umožnilo, aby konfiskace majetku byla využita po zjištění, že určitý majetek pochází z nelegálních zdrojů. Konfiskace by se týkala majetku, u něhož soud shledá určitou pravděpodobnost nezákonnosti jeho původu.

V případě tzv. daňového mechanismu by byly zdaněny příjmy z majetku, který naplní zákonem stanovená kritéria. Problémem ale podle úřadu je, že v takovém řízení by nebyl zabaven nelegální majetek. „Zdanění ze své podstaty nemá sankční ani reparační charakter a nemůže sloužit k úplnému odčerpání nezákonného majetku, ale pouze ke zdanění příjmů, které nebyly prokázány jako zdaněné,“ stojí v materiálu MF.

Na prokazování původu majetku se dohodla vládní koalice při svém vzniku.

-čtk-