Budova Krajského soudu v Ústí nad Labem jistě není chloubou české justice Foto: archiv

Seznam uchazečů o vedení ústeckého krajského soudu je kompletní, soudcovská rada zahájila pohovory

Soudcovská rada ústeckého krajského soudu si zve k pohovorům jednotlivé uchazeče o post předsedy soudu. Zcela se tak změnila její role ve výběrovém řízení – zatímco dříve se vyjadřovala pouze k vítěznému kandidátovi, podle nové instrukce má Ministerstvu spravedlnosti odeslat vyjádření ke všem uchazečům. Těch je devět, ministerstvo se nakonec rozhodlo jejich jména zveřejnit.

Vedle sedmi jmen zveřejněných Českou justicí v pondělí seznam obsahuje navíc jména děčínského soudce Petra Slezáka a soudce Krajského soudu v Ústí nad Labem Josefa Růžičky. O post předsedy krajského soudu se ucházejí všichni čtyři účastníci původního výběrového řízení, včetně prezidentem odmítnutého vítěze, předsedy Okresního soudu v Mělníku Jana Veselého. Pět jmen je nových.

Samotné výběrové řízení se bude konat počátkem září, ale už minulý čtvrtek si Soudcovská rada krajského soudu začala zvát uchazeče k pohovorům. Zatím hovořila s jedním, tento čtvrtek má přijít na řadu dalších sedm.

„Dáváme kandidátům možnost, abychom se mohli osobně poznat a pohovořit si. Samozřejmě je to dobrovolná věc,“ řekl České justici předseda rady, soudce Tomáš Zadražil. „“Pro nás je milé mít s kandidáty možnost hovořit a do jisté míry je to i pro ně možnost, jak se seznámit se soudcovskou radou. Ta je ze zákona poradním orgánem předsedy soudu, čili by to pro vítězného uchazeče mohlo mít tu výhodu, že by už dopředu věděl, kdo je v soudcovské radě,“ dodal Zadražil.

Nová instrukce ministryně spravedlnosti Heleny Válkové, podle které je výběrové řízení vedeno, zásadně změnila úlohu soudcovských rad. Zatímco dříve pouze naplňovala svou zákonnou pravomoc vyjádřit se k vítěznému kandidátovi – a v případě Jana Veselého bylo stanovisko Soudcovské rady KS Ústí nad Labem negativní – nyní dává posudky ke všem, a navíc ještě před konáním samotného výběrového řízení.

Kromě samotného faktu, že pohovory probíhají a rada vypracuje k jednotlivým uchazečům posudek, tentokrát nebude rada žádné stanovisko zveřejňovat. „My jsme tehdy veřejně poskytli i z toho důvodu, že stejně už o kandidátovi probíhala ve veřejném prostoru diskuse. A popravdě řečeno se objevovaly i dost negativní informace o tom, že náš soud je nějak zmanipulovaný a klientelisticky svázaný. Zveřejnili jsme to tehdy i proto, aby bylo zřejmé, že náš závěr pramenil z podkladů, které dodal jiný soud. A že ty podklady nebyly nijak zasaženy tím tvrzeným klientelismem na našem soudu, přestože si nemyslím, že by zde něco takového bylo,“ vysvětlil Tomáš Zadražil.

Příjemcem posudků bude Ministerstvo spravedlnosti, které je vyhlašovatelem výběrového řízení. Výběrová komise, kterou povede první náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán, by měla zasednout příští týden. Mandát současného předsedy krajského soudu Milana Kohoutka vyprší 30. září.

Robert Malecký

Seznam uchazečů o funkci předsedy Krajského soudu Ústí nad Labem:

JUDr. Miroslav Čapek, soudce OS Teplice
JUDr. Roman Dobeš, předseda OS Teplice
Mgr. Luboš Dörfl, předseda senátu VS Praha
JUDr. Iveta Hendrychová, místopředsedkyně KS Ústí n.L.
Mgr. Petr Hoček, soudce OS Liberec
Mgr. Ondřej Peřich, místopředseda KS Ústí n.L.
JUDr. Josef Růžička, soudce KS Ústí n.L.
Mgr. Petr Slezák, soudce OS Děčín
JUDr. Ing. Jan Veselý, předseda OS Mělník

Zdroj: Ministerstvo spravedlnosti ČR