Do vypršení mandátu stávajícího předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem zbývá pouhých dvanáct dní.. Foto: archiv

Veselý proti Zemanovi: Podal znovu přihlášku na předsedu KS v Ústí nad Labem

V pátek 22. srpna v 16 hodin uplynul termín, do něhož mohli zájemci z řad soudců podávat přihlášky do výběrového řízení na předsedu Krajského soudu v Ústí nad Labem. Původní termín byl ministryní Helenou Válkovou o týden prodloužen. Jak uvedlo Ministerstvo spravedlnosti, přihlásilo se 9 kandidátů, přičemž většina z nich je podle informací České justice ze soudů spadajících do obvodu právě ústeckého krajského soudu.

Mezi uchazeči je i prezidentem Milošem Zemanem jednou odmítnutý předseda Okresního soudu v Mělníku Jan Veselý. Zákon ani nová instrukce ministryně spravedlnosti, upravující výběr soudních funkcionářů, podat přihlášku prezidentem odmítnutému uchazeči nezapovídá. Dá se ovšem předpokládat, že prezident Zeman negativní názor na soudce Veselého, který v prvním výběrovém řízení zvítězil, nezměnil.

Jistá je i opětovná kandidatura teplického soudce Miroslava Čapka. Přihlášku podal nově i jiný teplický soudce, předseda Okresního soudu v Teplicích Roman Dobeš. Mezi přihlášenými by měl být i místopředseda KS v Ústí nad Labem Ondřej Peřich, který nedávno kandidaturu České justici potvrdil, a spekuluje se v této souvislosti i o kandidatuře další místopředsedkyně téhož soudu, Ivetě Hendrychové. Zaznívá i jméno soudce Okresního soudu v Liberci Petra Hočka.

Dva na sobě nezávislé zdroje České justici potvrdily kandidaturu soudce Vrchního soudu v Praze Luboše Dörfla. Právě on je mnoha zdroji z Ministerstva spravedlnosti i justice obecně považován za favorita: Má zkušenost jak s vedením okresního soudu – šéfoval Okresnímu soudu v Nymburce – zastával i manažerskou funkci na krajském soudu, konkrétně byl místopředsedou Krajského soudu v Praze. Navíc – což mnozí hodnotí jako podmínku diskriminační a neférovou – není spjat s ústeckým prostředím.

-red-