Do vypršení mandátu stávajícího předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem zbývá pouhých dvanáct dní.. Foto: archiv

Termín pro podání přihlášek do konkurzu na předsedu ústeckého soudu byl o týden prodloužen

Ministryně spravedlnosti Helena Válková rozhodla o prodloužení termínu pro podání přihlášek do výběrového řízení na místo předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem. Původní termín měl vypršet v pátek 15. srpna, nově ho ministryně o týden prodloužila na 22. srpen. Důvodem jsou signály, že by někteří potenciální uchazeči původní termín nemuseli kvůli času letních dovolených stihnout.

„Zachytila jsem i kritické připomínky, že jsou letní prázdniny, že řada soudců je na dovolených, že se o tom sice dozvěděli, ale jsou třeba čtrnáct dní, tři neděle mimo republiku. Nechtěla jsem takto zužovat okruh potenciálních uchazečů,“ řekla České justici Válková.

Ministerstvo zatím žádnou přihlášku neobdrželo, podle ministryně je to ale běžné. „Ty přihlášky obvykle chodí až poslední den. Neznamená to, že by zájem nebyl. Vím naopak, že zájem bude, alespoň jsou takové signály,“ řekla.

Nové výběrové řízení se podle představ ministryně spravedlnosti mělo konat počátkem září, na tomto termínu nebude třeba nic měnit. Komisi povede první náměstek Robert Pelikán.

Konkurs se musí opakovat poté, co prezident Miloš Zeman v polovině července odmítl jmenovat předsedu Okresního soudu v Mělníku Jana Veselého, který původní výběrové řízení vyhrál. Jako důvod uvedl nedostatečné pracovní výsledky Jana Veselého i fakt, že jím řízený mělnický okresní soud dlouhodobě obsazuje poslední místa ve srovnání kvality práce soudů.

Podle informaci České justice soudci svoji účast v opakovaně vyhlášeném výběrovém řízení na předsedu Krajského soudu v Ústí nad Labem teprve zvažují. Z oslovených soudců přihlášku potvrdil současný místopředseda soudu pro věci trestní Ondřej Peřich. Naopak rozčarování nad skandálním průběhem prvního výběrového řízení je důvodem, proč se nového výběrového řízení zřejmě nezúčastní místopředsedkyně soudu pro úsek obchodní Iveta Hendrychová. Podání přihlášky do výběrového řízení zvažuje předseda Okresního soudu v Teplicích Roman Dobeš a podle informací České justice také teplický trestní soudce Miroslav Čapek, který se stejně jako Peřich nebo Hendrychová účastnil už prvního výběru.

Robert Malecký