Do vypršení mandátu stávajícího předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem zbývá pouhých dvanáct dní.. Foto: archiv

Komisi pro výběr předsedy Krajského soudu v Ústí povede náměstek Pelikán

V čele komise, která bude vybírat nového předsedu Krajského soudu v Ústí nad Labem, bude stát první náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán. Ministryně Helena Válková původně předpokládala, že zbylá jména budou stejná jako u původního výběrového řízení, nyní je ale jasné, že v ní někteří bývalí členové nebudou. Může za to nová instrukce, která například stanoví povinnou účast zástupce vrchních soudů. Výběrové řízení by se mělo konat v prvním zářijovém týdnu.

Členy první výběrové komise, která v polovině května doporučila jako vítěze předsedu Okresního soudu v Mělníku Jana Veselého, byli předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová, místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala, předseda Krajského soudu v Plzni Miloslav Sedláček a náměstek ministryně spravedlnosti Petr Jäger. Komisi vedla z titulu své funkce tehdejší první náměstkyně Hana Marvanová.

Válková původně chtěla, aby došlo k jediné změně: nahrazení Hany Marvanové Robertem Pelikánem. „Nebudu dělat žádnou změnu v tom smyslu, aby se na tom podíleli úplně jiní soudní funkcionáři. Bylo to standardní výběrové řízení, první náměstkyně byla předsedkyní komise, nic tedy nehovoří proti tomu, aby to teď byl pan první náměstek Pelikán. On o tom tedy ještě neví, čili se ho musím zeptat, zda bude souhlasit, nechci mu nic násilně nařizovat. Ale myslím, že nemá důvod odmítnout. S nikým jsem se o tom ještě neradila, ale myslím, že půjde o stejnou komisi,“ řekla koncem července České justici.

Tomu ale brání instrukce, kterou Válková ve stejné době vydala. Podle ní jsou členy předseda nebo místopředseda Nejvyššího soudu, předseda nebo místopředseda vrchního soudu, předseda nebo místopředseda krajského soudu, náměstek ministra a další odborník pro oblast organizace práce soudů, státní správy soudů a ekonomiky z resortu spravedlnosti. Předsedou komise je náměstek ministra.

Z uvedeného vyplývá, že zástupce Nejvyššího soudu bude nově jen jeden. „Vždy se to navrhne nejdříve předsedovi, a pokud by této nabídky nevyužil, pak přichází v úvahu místopředseda,“ řekla Válková České justici nyní. Uvolněné místo Ivy Brožové nebo Romana Fialy obsadí některý z předsedů nebo místopředsedů vrchních soudů, Válková ale zatím neví, zda se obrátí do Prahy, či do Olomouce. „Ještě to nemám rozmyšlené,“ uvedla.

U zástupce krajského soudu Miloslava Sedláčka Válková důvod ke změně nevidí. „Myslím, že není důvod měnit člověka, který je velice spolehlivý, odpovědný a kvalifikovaný. Ale to neznamená, že jsem už s tímto potenciálním členem komise hovořila. Byla bych opatrná, protože členství může kdokoli odmítnout,“ řekla ministryně Válková. Odborníkem pro oblast organizace práce soudů, státní správy soudů a ekonomiky z resortu spravedlnosti má být podle jejích představ znovu náměstek Jäger. Zdůraznila, že kromě náměstka Pelikána zatím s nikým z možných členů nemluvila.

Válková se podle svých slov neobává, že by proti některému z bývalých členů komise mohl někdo z uchazečů vzhledem k okolnostem původního výběrového řízení vznést námitku podjatosti. Tedy například proto, že o uchazečích v prvním kole rozhodovali bez toho, aby o nich měli k dispozici kompletní podklady, což se nakonec ukázalo jako problematický bod volby Jana Veselého. „Nebojím se námitky podjatosti. Nevím, proč by členové měli být podjatí, když budou mít k dispozici materiály, které budou aktualizované. Jsou to zodpovědní soudní funkcionáři, kteří garantují nestrannost,“ řekla Válková.

Uzávěrka přihlášek do nového výběrového řízení, které bylo vyhlášeno poté, co prezident Miloš Zeman odmítl Jana Veselého jmenovat kvůli jeho neuspokojivým pracovním výsledkům, je v pátek 15. srpna. Výběrová komise má pak zasednout v prvním zářijovém týdnu, řekla České justici Helena Válková.

Robert Malecký