Jedna z nominací se týká březnového rozhodnutí města Ústí nad Labem o zrušení souboru divadelní činohry, které ale ministerstvo vnitra při přezkumu označilo za legální.

V soutěži o přístupu úřadů k informacím je zatím 80 nominací

Do soutěže, v níž se hodnotí ochota úřadů poskytovat informace, bylo letos doručeno zatím osm desítek návrhů. Mezi nominovanými jsou hlavně radnice, ale také ministerstva nebo Nejvyšší správní soud. Ten byl hodnocen negativně za to, že ke každému dotazu v rámci žaloby proti nečinnosti účtuje soudní poplatek. Lhůta pro nominace, jejichž přehled je na webu pořádající Otevřené společnosti, končí v pátek 5. září.

Například ministerstvo průmyslu a obchodu bylo navrženo na negativní ocenění za to, že odmítá sdělit, kteří živnostníci mají koncesi na prodej alkoholu. Na danou informaci se prý nevztahuje zákon o informacích a ministerstvo samotné požadovaná data nemá, neboť rejstřík spravuje externí firma.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových byl zase nominován za to, že prý požadoval 60.000 korun za poskytnutí informace, kolik utratil za počítače a počítačové programy.

Naopak na pozitivní cenu byl navržen například Kolín, a to za zavedení služby z názvem Lepší místo. Jejím prostřednictvím přijímá od občanů náměty na vylepšení veřejného prostoru ve městě. Z 200 tipů se prý podařilo úspěšně vyřešit více než polovinu. Děčínská radnice má šanci na podobné ocenění díky tomu, že na svém webu zpřístupnila informace z rozpočtu města, zadávaných veřejných zakázek nebo účetních výkazů.

Jedna z nominací se týká březnového rozhodnutí města Ústí nad Labem o zrušení souboru divadelní činohry, které ale ministerstvo vnitra při přezkumu označilo za legální.

Loni mezi radnicemi bodovalo Nové Město na Moravě za zveřejnění rozpočtu na internetu v „rozklikávací“ podobě, díky níž se lidé mohou přehledně dozvědět o každé položce. Hned dvě pozitivní ocenění dostal Liberecký kraj za zveřejňování smluv v registru na internetu.

Negativní ocenění si vysloužil pražský magistrát za „mimořádně rozsáhlou systematickou obstrukci“, když vytrvale odmítal poskytnout údaje o odměnách svých vysokých úředníků. Za více než dva roky tak rozhodl dvanáctkrát, přestože ministerstvo vnitra jako nadřízený správní orgán jeho rozhodnutí vždy zrušilo.

Základními kategoriemi soutěže jsou přístup ke zveřejňování informací o jednání úřadu, zachování svobody projevu například v radničním periodiku a možnost informování občanů o přípravě a projednání důležitých rozhodnutí.

-čtk-