Legie začaly na východě i západě vznikat brzy po začátku první světové války. Slavnostní přísaha 900 vojáků se v Kyjevě na Sofijském náměstí uskutečnila 11. října 1914. Foto: Wikipedia

Vznik československých legií připomene v Kyjevě pamětní deska

Vznik československých legií připomene v Kyjevě pamětní deska. Umístěna bude na chrámu na Sofijském náměstí, stát by se tak mělo 28. září při výročí slavnostní přísahy prvních příslušníků České družiny. V plánu je také stavba pomníku, který připomene padlé legionáře. Vytvoření československé dobrovolnické jednotky odsouhlasily ruské úřady přesně před 100 lety, tedy 12. srpna 1914.

Vyhotovení desky podle Pavla Filipka z Ministerstva obrany zaplatila Československá obec legionářská, iniciativa vzešla od českého velvyslance na Ukrajině Ivana Počucha. Ministerstvo obrany doufá, že se ji podaří odhalit letos 28. září. „Vidím to tak na 80 procent,“ řekl Filipek.
Iniciativu totiž zkomplikoval válečný konflikt na východní Ukrajině, kterému předcházely několikaměsíční nepokoje v Kyjevě. S některými úředníky česká strana ztratila kontakt, a přípravy se tak prodlužují.

U vchodu na kyjevský hřbitov, kde se zachovalo pět hrobů legionářů, chce ministerstvo postavit památník. Připomenout by měl oběti legionářů, kteří zemřeli v místní nemocnici. Legionáři byli podle Filipka sváženi do jedné nemocnice kvůli obavě, aby po vyléčení nebyli českoslovenští vojáci posláni do jiných ruských jednotek. Podle historických záznamů jich v Kyjevě zemřelo 99, řekl Filipek.

Pravděpodobnost, že se vše potřebné k odhalení pomníku podaří zajistit do konce září, není moc veliká. Počítá se ale alespoň se slavnostním poklepáním na jeho základní kámen.

Ministerstvo také řeší podobu slavnostního ceremoniálu, který by měl obě události doprovázet. Původní plány počítaly s rekonstrukcí slavnostní přísahy, které by se zúčastnily desítky dobrovolníků v dobových ruských uniformách. Vzhledem k napjatým vztahům mezi Ukrajinou a Ruskem se ale české úřady obávají, jak by se Ukrajinci na takovou slavnost dívali.

Legie začaly na východě i západě vznikat brzy po začátku první světové války. Slavnostní přísaha 900 vojáků se v Kyjevě na Sofijském náměstí uskutečnila 11. října 1914. Tehdejší ruský kalendář ukazoval 28. září, tedy svátek svatého Václava. Ve Francii se tak stalo o den později.

Obě události si chce ministerstvo obrany a armáda připomenout poutěmi do Francie a na Ukrajinu, které bude doprovázet bohatý program. Počítá se například s návštěvami pietních míst spojených s první i druhou světovou válkou. Některých z nich se zúčastní i vysoce postavení čeští politici včetně prezidenta Miloše Zemana nebo místopředsedy Sněmovny Petra Gazdíka (STAN).

-čtk-