Televizi vyšetřovala prokuratura, prý pro podezření z extremismu, a také má finanční potíže, protože ji ze své nabídky vyřadili největší operátoři kabelové a satelitní televize. Foto: archiv

Za anketu o obléhání Leningradu má televize odškodnit důchodce

Moskevský soud nařídil nezávislé televizi Dožď vyplatit 200.000 rublů (asi 115.000 Kč) dvěma penzistům z Petrohradu. Ti se od stanice domáhali 51 milionů rublů (asi 29 milionů Kč) jako odškodnění za „urážlivou“ anketu o smyslu utrpení obyvatel druhého největšího ruského města za druhé světové války. Oznámila to agentura Interfax.

Stanice se zeptala diváků, zda by nebylo lepší kapitulovat a ušetřit statisíce životů. Při německém obklíčení, které trvalo 872 dnů, zahynul podle odhadů hladem a vyčerpáním až milion lidí.

Podle některých historiků prý televizní otázka neměla smysl, protože německý vůdce Adolf Hitler byl stejně odhodlán město, které se tehdy jmenovalo Leningrad (nyní Petrohrad), zničit i s jeho obyvateli.

Televize se později za nekorektní formulaci otázky omluvila, nicméně to už skandál propukl a na stanici se snesl příval kritiky snad ze všech pater ruské politiky. Televizi také vyšetřovala prokuratura, prý pro podezření z extremismu, a také má od té doby finanční potíže, protože ji ze své nabídky vyřadili největší operátoři kabelové a satelitní televize.

Obhájce televizní stanice u soudu podle agentury RAPSI argumentoval svobodou slova. Zatím není jasné, zda se proti verdiktu odvolá, anebo tak případně učiní druhá strana. Jeden ze žalobců původně požadoval milion rublů, druhý chtěl padesátinásobek. Soud obě žaloby spojil v jednu.

Od května v Rusku platí zákon, který trestá až pětiletým vězením popírání sovětské role při německé porážce ve druhé světové válce. Postih hrozí i za „neuctivé informace“ o válečných výročích a oslavách. U liberální části veřejnosti to budí obavy z cenzury i kriminalizace státem neposvěcených pohledů na ruské dějiny.

-čtk-