Upgrade nynějšího systému rejstříku ministerstvo zavádí v souvislosti s novou legislativou účinnou od ledna letošního roku. Cílem změn má být vyšší výkonnost, rychlost, spolehlivost a pohodlnější obsluha systému.

Největší vady obchodního rejstříku mají být odstraněny do středy, šéf IT skončil

Dodavatel nové verze obchodního rejstříku slíbil odstranit největší vady systému do středy 1. října, uvedlo ministerstvo spravedlnosti v tiskové zprávě. Proti firmě uplatní sankce. Náběh systému provázejí komplikace, server Aktuálně.cz minulý týden napsal, že problémy s centrálním systémem hlásily všechny rejstříkové soudy.

Smlouvu na úpravu systému obchodního rejstříku uzavřelo ministerstvo s firmou Corpus Solutions letos v lednu. Dodavateli zatím uhradilo 20,6 milionu korun, celková cena zakázky je 32,7 milionu.

Tiskový odbor ministerstva dnes uvedl, že ministryně Helena Válková (ANO) vytvořila pracovní skupinu, která má za úkol situaci řešit, a firma se na dnešním jednání s Válkovou zavázala odstranit nejzávažnější nedostatky do 1. října. „Ministerstvo spravedlnosti již nicméně vůči společnosti uplatnilo a bude uplatňovat další sankce za problematický přechod na novou verzi,“ uvedl úřad.

Upgrade nynějšího systému rejstříku ministerstvo zavádí v souvislosti s novou legislativou účinnou od ledna letošního roku. Cílem změn má být vyšší výkonnost, rychlost, spolehlivost a pohodlnější obsluha systému.

„Chybou dodavatele vznikla situace, kdy ve veřejném rejstříku na portálu www.justice.cz jsou data aktualizovaná naposledy ke dni 22. 9. 2014. V případě potřeby však i nyní lze o výpis z veřejného rejstříku zažádat přímo u kteréhokoliv rejstříkového soudu,“ uvedl dnes v tiskové zprávě vrchní ředitel sekce informatiky a evropských programů Jan Švec.

Ministerstvo minulý týden popřelo informace, že by kvůli výpadkům nyní nebylo možné zapsat firmu. Dnes připomnělo ustanovení zákona, podle kterého platí, že neprovede-li rejstříkový soud zápis ani o návrhu nerozhodne ve lhůtě pěti dnů, považuje se navrhovaný zápis za provedený dnem následujícím po uplynutí této lhůty. „Jinými slovy i přes technické komplikace platí fikce zápisu do rejstříku,“ dodalo ministerstvo spravedlnosti.

Na ministerstvu zároveň skončil dlouholetý vedoucí IT oddělení Petr Koucký, který za problematickou úpravu systému obchodního rejstříku odpovídal. Uvedl to dnes tiskový odbor úřadu s tím, že Koucký rezignoval sám bez udání důvodu v polovině září.

„Můžeme potvrdit, že projekt veřejného rejstříku měl v odboru informatiky na starosti ing. Petr Koucký, který rezignoval 18. září 2014 bez udání důvodu. Je pravda, že to bylo právě v den, kdy započal převod dat v rámci migrace veřejného rejstříku,“ sdělilo ministerstvo. Tiskový odbor doplnil, že vedením IT oddělení bude prozatím pověřen jiný zaměstnanec, a to pravděpodobně od středy.

Dodavatelem nového softwaru je společnost Corpus Solutions. Server Aktuálně.cz upozornil na to, že Koucký krátce pracoval v její sesterské firmě DNA Projects. Nyní by měl podle informací serveru přejít na post vedoucího IT oddělení Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

-čtk-