Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Foto: archiv

Nejvyšší státní zástupce nedá z vlastní iniciativy prověřit zátah na ERÚ

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nedá z vlastní iniciativy prověřit postup Vrchního státního zastupitelství v Olomouci kvůli policejním prohlídkám Energetického regulačního úřadu (ERÚ), které se konaly ve čtvrtek v Jihlavě a Ostravě. Zároveň se podivil, proč se šéfka ERÚ Alena Vitásková s tímto požadavkem obrátila na prezidenta a premiéra, když prověrku může nařídit jen nejvyšší státní zástupce. Zeman vyčká, zda mu představitelé státu žádost Vitáskové předají, a teprve poté o ní rozhodne.

„Řízení z vlastní iniciativy zahajovat nehodlám,“ uvedl Zeman. Podle některých informací se policisté při návštěvě ERÚ zajímali o okolnosti, za kterých získaly licence pro provoz solární elektrárny Saša-Sun a Zdeněk-Sun firmy Z-group steel holding, ovládané miliardářem Zdeňkem Zemkem starším. Touto kauzou se nyní zabývá brněnský krajský soud. Žalobce Radek Mezlík ale dnes řekl, že zátah s procem nesouvisel.

„Předpokládám, že adresáti (prezident a premiér) mi případně podnět postoupí, pak se jím přirozeně budu zabývat. Budoucí postup ale v žádném případě nemůžu předjímat,“ uvedl Zeman s tím, že s konkrétními výhradami Vitáskové není seznámený. Vrchní státní zastupitelství povolilo prohlídky sídel ERÚ.

„Činnost státních zástupců Vrchního státního zastupitelství v Olomouci již překročila meze toho, co by měly orgány činné v trestním řízení vykonávat, a je načase, aby se touto věcí zabývali příslušní ministři vlády České republiky,“ uvádí v dopise hlavě státu a předsedovi vlády Vitásková. Podle ní postup žalobců patrně překračuje zákonné normy i ústavní rozdělení jednotlivých pilířů demokratického výkonu státní moci.

Solární elektrárny bratří Alexandra a Zdeňka Zemkových, synů miliardáře Zemka, dostaly licenci pro provoz v poslední den roku 2010. Jen díky tomu mají na 20 let zajištěnu výkupní cenu za megawatthodinu dodané energie do veřejné sítě 12.150 korun. Od 1. ledna 2011 se tato výkupní cena prudce snížila na 5500 korun za megawatthodinu. Podle žaloby dostaly elektrárny licence předčasně. Jsou v provozu. Spis uvádí, že zatím vzniklá škoda se odhaduje na 300 milionů korun. Za 20 let by mohla dosáhnout dvou miliard korun. Vitásková jakékoli pochybení odmítá.

-čtk-