Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Foto: archiv

NSZ už neprověřuje nepřipojení Česka k řízení v kauze MUS

Nejvyšší státní zastupitelství už neprověřuje, proč se Česko nepřipojilo s nárokem na náhradu škody ke švýcarskému trestnímu řízení v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS). Uvedl to mluvčí NSZ Petr Malý. Instituce kauzu předala Okresnímu státnímu zastupitelství v Benešově, které se věcí zabývá pro podezření z maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. Za tento přečin hrozí maximálně roční vězení.

Švýcaři se v minulosti České republiky opakovaně dotazovali, zda se chce k trestnímu řízení s exmanažery MUS připojit jako poškozená strana. České úřady však nezareagovaly včas. Na sklonku roku 2011 pak vyšlo najevo, že Česko ztratilo možnost uplatnit v tomto řízení svůj nárok na náhradu škody. V této souvislosti čelila kritice ministerstva financí a spravedlnosti, oba resorty však pochybení odmítly.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman loni v říjnu v České televizi řekl, že prověřování toho, proč se ČR ke švýcarskému řízení včas nepřidala, skončí v řádu měsíců. Zda a kdo ve věci pochybil, však i téměř rok po tomto vyjádření stále není jasné.

„S ohledem na změnu právní kvalifikace musela být věc postoupena k dalšímu řízení Okresnímu státnímu zastupitelství v Benešově. Pro případné podrobnosti je nutné se obrátit právě na OSZ v Benešově, které jediné jako dozorový orgán může v tuto chvíli poskytnout bližší informace,“ sdělil nyní Zemanův mluvčí.

Náměstkyně benešovského okresního žalobce Jana Sůsová potvrdila převzetí kauzy, podle ní se tak stalo koncem letošního června. Doplnila, že ve věci se prověřuje podezření z nedbalostního maření úkolu úřední osoby v prvním odstavci. Podle trestního zákoníku spáchá tento přečin úřední osoba, která při výkonu své pravomoci z nedbalosti zmaří nebo podstatně sníží splnění důležitého úkolu.

Ze současné právní kvalifikace zároveň vyplývá, že státní zástupci v kauze momentálně neshledávají způsobení takzvané značné, tedy minimálně půlmilionové škody.

Federální soud ve švýcarské Bellinzoně loni odhadl rozsah škody, kterou exmanažeři MUS způsobili České republice, na více než dvě miliardy korun. Zároveň rozhodl o tom, že z peněz zablokovaných v kauze MUS neuvolní žádné peníze jako odškodné pro Česko ani pro společnost Czech Coal Services, která je nástupcem MUS. V rozsudku uvedl, že i kdyby se Česko přihlásilo k řízení včas, trestní soud by mohl jen uznat existenci způsobené škody a odkázat Českou republiku s jejím nárokem na občanskoprávní řízení. Přesný výpočet výše škody by prý totiž v trestním řízení vyžadoval nepřiměřené úsilí.

Exmanažery MUS Jiřího Diviše, Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Petra Krause a Oldřicha Klimeckého švýcarský soud za podvody a praní špinavých peněz potrestal nepodmíněnými tresty vězení od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců. Muži trvají na své nevině a minulý měsíc se odvolali.

Pětice mužů čelí trestnímu stíhání i v České republice, a to pro zneužití informace a postavení v obchodním styku. Policie je podezřívá, že z Mostecké uhelné vyvedli 150 milionů dolarů, tedy přes tři miliardy korun, které využili na nákup akcií MUS. Viní je také z podvodu při privatizaci firmy v roce 1999. Podle žalobce způsobili státu škodu přes 1,6 miliardy korun.

-čtk-