Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Foto: Mediafax

O výsledcích zdravotnických auditů mohlo být rozhodnuto předem, naznačuje nahrávka

O výsledcích auditů využití evropských peněz ve zdravotnictví z dílny ministerstva financí mohlo být rozhodnuto ještě před jejich dokončením. Naznačuje to nahrávka z jednání mezi ministerstvy financí, zdravotnictví a pro místní rozvoj, kterou má Česká justice k dispozici. Auditor ministerstva financí Michal Ponik na nahrávce komentuje výsledky, ačkoli v té době ještě nebyla závěrečná zpráva hotova.

Na jednání zástupců ministerstev 27. srpna se řešily právě zmiňované audity, zástupce ministerstva zdravotnictví opakovaně namítal, že musí být zpráva korektní. Na to odpovídá auditor Ponik, který říká: „Doufám, že ta zpráva vyjde dobře. Ona nevyjde dobře, logicky nemůže vyjít dobře, ale to už není na nás. Ta zpráva musí odpovědět na něco, co a priori byla položená špatná otázka. Jak je možný, že dochází k předražování?“

Na audity si stěžují ředitelé dvou desítek nemocnic, které se zaměřily na využití evropských peněz na nákup přístrojů a vybavení specializovaných center. Podle nich byly kontroly, při nichž padly sankce v desítkách milionů korun, netransparentní a nestandardní. Chtějí se případně bránit u soudu. Novinářům to dnes po jednání se šéfy zdravotnických zařízení řekl místopředseda Asociace krajů Jiří Běhounek. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) ředitele podpořil. Náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht vnímá jejich postoj naopak jako nepřípustné ovlivňování auditu.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už oznámil, že se stížností bude v příštích dnech zabývat.

-rm-