"Jestliže novinář řekne, že prezident lže, a potom je usvědčen z nepravdy, tak je to buď podvodník, nebo amatér. Já jsem se rozhodl na to reagovat podobně jako Václav Klaus, který k Václavu Moravcovi nikdy nechodil. Já jsem mu dal dvě příležitosti a třetí mu už nedám," řekl prezident Zeman. Foto: Facebook Otázek Václava Moravce

Prezident Zeman již nepřijde do pořadu Václava Moravce

Prezident Miloš Zeman řekl, že již nikdy nebude hostem pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. Reagoval tak na nedělní vysílání, v němž moderátor diskutoval s premiérem Bohuslavem Sobotkou o služebním zákoně a politických náměstcích. Zeman, jenž na média útočí často, v rozhovoru pro rádio Frekvence 1 uvedl, že moderátor udělal z neznalosti nebo úmyslu „obrovský kiks“, po kterém do pořadu již nepřijde.

Takzvaní političtí náměstci, s nimiž počítá návrh služebního zákona, se v poslední době stali předmětem neshod mezi prezidentem a koaliční vládou. Zeman požaduje, aby ze zákona vypadli, protože jsou podle něj zbyteční. Koalice jeho požadavek odmítla. Zeman v debatách argumentoval i tím, že v jeho vládě z let 1998 až 2002 žádní političtí náměstci nebyli. Za toto tvrzení ho v neděli pokáral právě Václav Moravec, podle něhož měl Zeman ve svém kabinetu řadu politických náměstků ze sociální demokracie. Podle prezidenta ale Moravec udělal z neznalosti nebo úmyslu „obrovský kiks“.

„Jestliže novinář řekne, že prezident lže, a potom je usvědčen z nepravdy, tak je to buď podvodník, nebo amatér. Já jsem se rozhodl na to reagovat podobně jako Václav Klaus, který k Václavu Moravcovi nikdy nechodil. Já jsem mu dal dvě příležitosti a třetí mu už nedám,“ řekl Zeman v pořadu Pressklub, který se bude vysílat v neděli.

Ve středu poslancům ve Sněmovně vysvětloval, že všichni náměstci v jeho vládě byli odbornými náměstky, protože měli na starost konkrétní odbory. Zmínil třeba současného ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD), který v jeho vládě sloužil na ministerstvu financí. Mládek přitom ve čtvrtek novinářům řekl, že na ministerstvu sice vedl několik odborů, zároveň byl ale v jistém smyslu politickým náměstkem.

Hlava státu v rozhovoru tradičně kritizovala údajně nízkou kvalitou žurnalistiky v Česku. Z minulosti připomněl například Karla Havlíčka Borovského nebo Ferdinanda Peroutku. „Já tady prostě takové lidi nevidím. Vidím tady sebevědomé fracky. A jak jsem v inauguračním projevu říkal, český novinář je kombinace minimálních znalostí a maximálního sebevědomí,“ podotkl. Dodal, že jeho přáním je, aby se v Česku objevil nový Peroutka.

V další diskusi na téma médií zmínil, že ta veřejnoprávní i soukromá trápí stejné problémy. „Rozdíl je pouze v tom, že soukromá média se někdy stávají černou kronikou, protože je víc zajímají dopravní nehody než politické události. A veřejnoprávní média mohou být, pevně doufám, že nejsou, ovlivňována politickým tlakem, a v takovém případě nezobrazují onen demokratický zápas mezi vládní koalicí a opozicí a většinou straní pouze tomu, kdo je právě u moci,“ dodal Zeman.

-čtk-