Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová Foto: Mediafax

Soud v kauze Oleo Chemical neuvalil vazbu na žádného z obviněných

Na žádného z obviněných v kauze Oleo Chemical liberecký okresní soud vazbu neuvalil. V případu ji pražské vrchní státní zastupitelství původně navrhlo pro pět obviněných, jeden z návrhů státní zástupce Adam Borgula stáhl. Rozhodnutí soudu o vazbě může ztížit vyšetřování, řekla v reakci pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Policie v kauze stíhá deset lidí, obvinění údajně ze společnosti Oleo Chemical vyváděli peníze a dále je převáděli, aby zamaskovali jejich pravý původ. Mezi obviněnými je lobbista Ivo Rittig, pro něj ale žalobce vazbu nenavrhl.

Liberecký soud dnes rozhodoval o vazbě pro bratra Rittigova právníka a jednatele firmy Peskim Petra Michala, Rittigovu právničku Karolínu Babákovou a dva zakladatele firmy Oleo Chemical Michala Urbánka a Kamila Jirounka. „Soudce Okresního soudu v Liberci se u všech obviněných ztotožnil s tím, že to trestní stíhání je plně odůvodněno, ale neztotožnil se s mnou navrhovanými vazebními důvody, takže ty tam neshledal a propustil obviněné,“ řekl Borgula. O vazbách rozhodoval liberecký soud, protože Oleo Chemical má v Liberci svůj výrobní závod.

Ze čtyř obviněných, o nichž dnes soud rozhodoval, Borgula navrhl vazbu u dvou kvůli možnému ovlivňování svědků a u dalších dvou pro možný útěk a pokračování v trestné činnosti. Už odpoledne stáhl Borgula návrh na vzetí do vazby u další obviněné, protože už podle něj nehrozilo, že by mohla ovlivňovat svědky. Jde údajně o bývalou jednatelku daňové a poradenské firmy Peskim Janu Šádkovou.

Bradáčová poukázala na to, že podle libereckého soudu je stíhání důvodné. Policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu v kauze obvinil deset lidí z krácení daně, praní špinavých peněz a porušení povinnosti při správě cizího majetku. U ostatních z deseti obviněných státní zastupitelství vazbu nepožadovalo, ale jednomu chtělo nechat odebrat pas. Případ se týká dodávek pro státního distributora paliv Čepro, řekla serveru Lidovky.cz Rittigova právnička Katarína Kožiaková Oboňová.

Policie většinu z obviněných zadržela v pátek, kdy také zasahovala na různých místech v Praze. Během víkendu byli bez návrhu na vazbu propuštěni vedle Rittiga jeho právník David Michal a provozní šéf Oleo Chemical Radomír Kučera. V kauze byl obviněn také Rittigův obchodní partner Peter Kmeť, nebyl ale zadržen a žalobci pro něj ani nežádali vazbu, řekla ČTK advokátka Oboňová. Rittiga podezírá policie v této kauze z legalizace výnosů z trestné činnosti, Kmetě zastupujícího firmu Cokeville Assets z Panenských ostrovů také z porušování povinností při správě cizího majetku a z napomáhání ke zkrácení daně.

Už dříve byl obviněn Rittig s Kmetěm, Michalem a dalším lobbistovým advokátem Markem Stubleym v případu údajně předražených jízdenek pro pražský dopravní podnik. Kauza Oleo Chemical ale podle lobbistovy advokátky souvislost s dopravním podnikem nemá, ačkoli obvinění stojí na podobné smlouvě s Cokeville Assets jako v případě jízdenek.

Právníci David Michal, Babáková a Stubley obvinění v kauzách Oleo Chemical nebo jízdenek pracují stejně jako nynější Rittigova obhájkyně Oboňová pro advokátní kancelář MSB Legal (dříve Šachta&Partners). Michal dnes označil aktuální obvinění za pokračování šikany ze strany vrchního státního zastupitelství vůči jejich právní kanceláři. MSB Legal vystupuje i v dalších kauzách, například údajném zmanipulování zakázky na digitalizaci chorobopisů v pražské Nemocnici Na Homolce. Advokát Michal je spolu s Rittigem a někdejší šéfkou kabinetu premiéra Petra Nečase Janou Nagyovou (nyní Nečasovou) obviněn také v kauze úniku informací z BIS.

-čtk-