Rekodifikace v prvních měsících účinnosti představovala pro podnikatele především nutnost změny zakladatelských listin (29 procent dotázaných), znovuotevření otázky souběhu funkcí (22 procent) a nové požadavky na smluvní dokumentaci jako jsou zápočty či postupování pohledávek (18 procent).

Týden v české justici: Nekonečný boj o občanský zákoník

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Tématem i v uplynulém týdnu zůstaly spory kolem novely občanského zákoníku. Josef Koukal se v pondělním vydání deníku Právo vracel k výjezdnímu zasedání poslanců ústavněprávního výboru. Podle informací Práva bylo jednání bouřlivé a podpora ministerstvem chytaných změn je zatím velmi omezená. Členové výboru údajně vyjádřili souhlas s technickými úpravami, ale jakoukoli rozsáhlejší novelizaci podmínili dlouhodobou hloubkovou analýzou.

Komentátor Martin Zvěřina pak ve středečních Lidových novinách psal o tom, že se náměstkovi ministryně spravedlnosti Robertu Pelikánovi paradoxně podařilo tlakem na komplexní novelu „vytvořit poměrně silnou frontu na obhajobu občanského zákoníku.“ Změn tak pravděpodobně doznají jen nejspornější pasáže, domnívají se Kristián Léko a Jaroslav Kramer, kteří se tématu věnoval taktéž ve středečních LN.

Jak ve středu uvedla Česká justice, ministerstvo spravedlnosti dle svého prohlášení ustoupilo tlaku expertů na civilní právo a některé z nich přizve k práci na novele.

Podobné problémy provázejí návrh zákona o státním zastupitelství z dílny ministerstva spravedlnosti. Sporu koncepcí nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana a náměstka Pelikána se detailně věnoval Ondřej Kundra týdeníku Respekt nebo Lenka Zlámalová na serveru Echo24.cz. Ministryně Helena Válková v rozhovoru pro pondělní Lidové noviny prohlásila, že ministerstvo spravedlnosti by chtělo předložit konečný návrh paragrafového znění nového zákona o státním zastupitelství během prosince.

Na programu středečního jednání Poslanecké sněmovny byl zákon o státní službě. Návrh hnutí Úsvit na vyškrtnutí tzv. politických náměstků poslanci odmítli a schválili znění dle původní dohody vlády a opozice. Pro vyškrtnutí paragrafu o politických náměstcích hlasovali poslanci Úsvitu, KSČM a také poslanec hnutí ANO Bronislav Schwarz. Zákon putuje do Senátu, kde se očekává jeho schválení. Po avizovaném vetu prezidenta Zemana, které zřejmě bude přehlasováno, by mohla následovat ústavní stížnost. Od té se na čtvrteční schůzce snažil prezidenta odradit ministr vnitra Milan Chovanec.

Česká televize si u agentury TNS Aisa nechala vypracovat průzkum veřejného mínění o služebním zákonu. Podle 44 % respondentů by měl v čele státní správy stát politicky nezávislý nejvyšší úředník. Zavedení modelu úřadu politického vrchního úředníka, který dojednala vláda s opozicí, upřednostňuje 32 % dotazovaných. Pro zachování stávajícího stavu se pak vyslovilo jen 17 % respondentů.

Irena Válová na serveru Česká justice v úterý uveřejnila informaci o prověřování podezření, že se bývalý náměstek Vrchního státního zastupitelství v Praze Libor Grygárek s organizovanou skupinou osob dopustil trestného činu sabotáže. Fáze prověřování končí, ale výsledek zatím není znám.

Časopis Právní rádce se v aktuálním vydání ohlížel za odborným kongresem Právní prostor 2014, jehož je časopis spolupořadatelem. Byl zde publikován projev předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy o stavu české justice nebo vystoupení soudce Nejvyššího správního soudu Jana Vyklického na téma organizace, řízení a prezentace justice.

Česká kandidátka na eurokomisařku Věra Jourová /ANO/ dle středečního oznámení Jean-Claude Junckera nakonec dostane oblast justice, spotřebitelské politiky a otázky rovnosti pohlaví.

Ve dnech 10. – 13. září se v Praze uskutečnila 14. Evropská kriminologická konference „Evropská kriminologie: Inspirace růzností“. Ministryně spravedlnosti při té příležitosti poskytla rozhovory serverům Česká justice a iDNES.cz.

Peter Valert se stal partnerem advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners. Uvedl to server PrávníRádce.iHNed.cz. Valert předtím působil jako vedoucí partner DLA Piper v České republice a Bulharsku.

Stejný server dále informoval, že 1. října nastoupí do advokátní kanceláře Bříza & Trubač advokát Tomáš Pavelka, který se vrací u belgické kanceláře Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP.

Personálním otázkám se věnoval i týdeník Euro, který informoval, že advokát z mezinárodní advokátní kanceláře Hogan Lovells Michal Nulíček posílil tým advokátní kanceláře Rowan Legal. K jeho úkolům bude patřit budování sekce pro soutěžní a evropské právo.

OČEKÁVANÁ AGENDA:

15.9.2014
9:00
 Uskuteční se schůze vlády. Ministryně spravedlnosti není předkladatelkou žádného bodu  jednání. 
16.9.2014
14:00
 17. schůze Poslanecké sněmovny (program zde).
16.9.2014
12:00
 19. schůze ústavně právního výboru PSP ČR.
18.9.2014
13:00
 11. schůze Vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k prověření způsobu vyšetřování  kauzy Opencard.

hi-banner