Já, nebo Sváček, pohrozil náměstek Pelikán. Chová se jako Babišův správce resortu, potvrdil, co se při jeho nástupu říkalo. Cítí se být ministrem, Válková mu ustupuje. Náměstkové takto svým šéfům nehrozí, leda by měli v ruce zároveň svou rezignaci.

Ministerstvo ustupuje, k novele pozve experty na občanské právo

Ministerstvo spravedlnosti se rozhodlo ustoupit tlaku expertů na civilní právo a přizve je do expertní skupiny pro posouzení tzv. malé novely občanského zákoníku. Experti sdružení v kolegiu při Ústavu státu a práva požadují, aby před jakoukoli novelizací byly nejprve stanoveny dopady nového občanského zákoníku na praxi. To ministerstvo opatrně slíbilo a zároveň posunulo termín předložení novely do vlády do konce letošního roku.

„Ministerstvo spravedlnosti vytváří platformu pro širší odbornou diskusi nad návrhem tzv. malé novely nového občanského zákoníku. Osloví členy kateder občanského i obchodního práva na tuzemských právnických fakultách a reprezentanty komor a sdružení právnických profesí i dalších uživatelů, včetně odborů a podnikatelských asociací a přizve je k účasti v pravidelných diskusních setkáních,“ uvedlo dnes ministerstvo v tiskové zprávě.

Vyšlo tak vstříc kolegiu devětadvaceti odborníků na občanské právo, kteří koncem srpna formulovali své požadavky a minulý týden s nimi seznámili ministryni Helenu Válkovou a jejího náměstka pro legislativu Roberta Pelikána. Kritizovali především fakt, že podle programového prohlášení vlády měla novelizace následovat až po analýze uplatňování kodexu v praxi, od které ale ministerstvo upustilo.

„Rádi tím i přijímáme nabídku odborného kolegia pro občanské právo při Akademii věd, které deklarovalo ochotu s námi spolupracovat na identifikaci a analýze problematických ustanovení a následně se rovněž podílet na návrhu novely“, uvedl první náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán. V praxi to znamená, že se ministerstvo spravedlnosti k analýze vrátí, přizve k ní některé z devětadvaceti akademiků, mezi nimiž je i hlavní autor kodexu Karel Eliáš.

Podle prohlášení ministerstva bude návrh této tzv. malé novely předložen vládě do konce letošního roku. Poté zahájí přípravy rozsáhlejší novelizace, jejíž návrh bude hotov v průběhu roku 2015.

Vstřícné gesto náměstka Pelikána přichází krátce poté, kdy navíc vyšlo najevo, že ze čtyřčlenné komise, která měla novelu posoudit, odstoupili dva její členové, Jan Dědič a Ivana Štenglová.

Karel Eliáš svou oponenturu změn připravených týmem kolem Roberta Pelikána odevzdal 1. září, s ministryní Válkovou se má sejít koncem měsíce.

Robert Malecký