Ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Foto: Robert Malecký

Expertní komise náměstka Pelikána se rozpadá

Expertní komise Ministerstva spravedlnosti pro novelu občanského zákoníku opustili dva z jejích čtyř členů. Podle informací České justice jde o Jana Dědiče a odbornici na obchodní právo Ivanu Štenglovou.

V komisi tak zůstává pouze Irena Pelikánová, matka prvního náměstka Roberta Pelikána, který má přípravu novely na starosti, a předseda senátu Nejvyššího soudu Ljubomír Drápal.

Jak uvedly zdroje České justice, důvodem rezignace dvou členů je fakt, že původně byli požádáni o práci na akutní novele, nakonec ale tým Roberta Pelikána představil masivní novelu, která zasahuje až 13 procent textu kodexu.

Rezignaci České justici Jan Dědič potvrdil. „Ta novela je příliš široká, podle našeho názoru to není jen technická novela. Není dostatek času vše prodiskutovat v tak krátkém čase,“ vysvětlil svůj krok.

Hlavní autor nového občanského zákoníku Karel Eliáš v pondělí odevzdal svou oponenturu ministerstvu. „Převládajícím pocitem je rozčarování. Všichni, kteří občanský zákoník stavěli, byli z přípravy té novely a diskusí o ní na úrovni Ministerstva spravedlnosti vyloučeni. A já si myslím, že to není dobře,“ řekl k tomu tento týden v rozhovoru pro Českou justici Eliáš.

Už minulý týden se na půdě Ústavu státu a práva Akademie věd ustavila skupina 29 akademiků a pedagogů, kteří se postavili proti novelizaci. Ministerstvu zároveň nabídli pomocnou ruku při vypracování analýzy dopadů kodexu na praxi, která je součástí vládního programového prohlášení. Ministerstvo se ale rozhodlo analýzu nevypracovat a přikročilo rovnou k pracím na novele.

Robert Malecký