Týden v české justici: Poslanci korigují legislativní plány ministerstva

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Poslanecká sněmovna se vrátila k ostře sledovanému projednání novely služebního zákona. Ve středu vystoupil před poslanci prezident Miloš Zeman, který v projevu vysvětloval svůj postoj k návrhu zákona, především pak výhrady k tzv. politickým náměstkům. Návrh podle něj představuje zesílenou politizaci státní správy. Prezident oznámil, že pokud z návrhu nebude vyloučen paragraf 174, týkající se náměstků dosazených ministrem, uplatní prezidentské veto. V případě přehlasování veta pak podá ústavní stížnost, protože zmíněný paragraf podle něj nesouvisí se služebním zákonem, a je tedy přílepkem. Vládní koalice změnu dohody o služebním zákonu odmítla. Středeční schůzka prezidenta s premiérem Sobotkou posun nepřinesla.

Server Česká justice v úterý uveřejnil rozhovor s profesorem Karlem Eliášem, který na začátku týdne dokončil oponenturu novely občanského zákoníku pro ministerstvo spravedlnosti. V rozhovoru Eliáš hovořil o rozčarování z atmosféry, která se kolem kodexu v posledních týdnech vytvořila. Vadí mu, že „všichni, kteří občanský zákoník stavěli, byli z přípravy té novely a diskusí o ní na úrovni Ministerstva spravedlnosti vyloučeni.“ Ve značně kritickém tónu se nesl i rozhovor Eliáše pro čtvrteční Ekonom. „Není to novela občanského zákoníku, ale nový občanský zákoník,“ uvedl Eliáš k charakteru navržených změn.

O skupině expertů na občanské právo, která vystoupila proti novelizaci občanského zákoníku, referovala Česká justice v pátek. Členem skupiny je i Karel Eliáš, hlavní autor nového občanského zákoníku, který o impulsech k ustavení tohoto kolegia hovořil ve výše zmíněných rozhovorech.

Vrchní pražská žalobkyně Lenka Bradáčová v rozhovoru pro pondělní Lidové noviny mj. vysvětlovala přínosy a rizika novely zákona o státním zastupitelství. Bradáčová také uvedla, že za dva roky ve funkci podala již sedm kárných žalob, zatímco Vlastimil Rampula za své funkční období jen dvě.

Sporům mezi špičkami žalobců a ministerstvem spravedlnosti o podobu nového zákona o státním zastupitelství se věnoval Vojtěch Blažek v pátečních Hospodářských novinách. Ministryně spravedlnosti Helena Válková údajně prohlašuje, že na ni ve vlnách padají „hluboké pochybnosti“, zda je zákon vůbec potřeba.

Podle páteční MF DNES to ministryně Válková na výjezdním zasedání sněmovního ústavně právního výboru ve Špindlerově Mlýně „schytala“ jak od zastánců, tak i od odpůrců větší nezávislosti žalobců. Jednotlivé body programu zasedání už ve čtvrtek rozebíral pro Českou justici předseda ústavně právního výboru Jeroným Tejc /ČSSD/.

Výběrem předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem se ve středečním vydání Lidových novin zabýval Martin Shabu. Podle informací listu čelí jeden z kandidátů na tento post, předseda Okresního soudu v Teplicích Roman Dobeš, kárné žalobě, a to krátce poté, co se přihlásil do konkurzu na předsedu ústeckého krajského soudu. „Potíž je však v tom, že o Dobešově provinění rozhodovalo vedení krajského soudu, jehož dva místopředsedové se o místo předsedy sami ucházejí,“ upozornil Shabu a naznačil tak možnou účelovost tohoto kroku.

O změnách ve výběrové komisi, která bude rozhodovat o předsedovi Krajského soudu v Ústí nad Labem, referoval na České justici Robert Malecký.

Ministerstvo spravedlnosti pracuje na nové koncepci vězeňství do roku 2025. Ministryně Válková o konkrétních bodech návrhu hovořila s Josefem Koukalem v pondělním deníku Právo. Rozhovor se týkal i rostoucího počtu vězňů. Výstavba dalších věznic by podle Válkové nepředstavovala úspěch českého vězeňství. Řešení vidí ve vytváření nových programů zacházení s odsouzenými, jejich větší diferenciaci a také ve využívání alternativních trestů. V první polovině září ministerstvo znovu zahájí hledání dodavatele elektronických náramků.

Středeční vydání deníku E15 publikovalo rozhovor s předsedou výkonného výboru Asociace pro veřejné zakázky a partnerem advokátní kanceláře MT Legal Tomášem Machurkem. Tématem byla mj. chystaná technická novela zákona o veřejných zakázkách a dále nový zákon transponující jako celek nové zadávací směrnice EU. „Považuji nový zákon za vhodnější cestu než uživatelsky často nepřehledné rozsáhlé novely,“ uvedl Machurek.

Spor mezi Hradem a právníkem Pavlem Hasenkopfem ohledně autorství loňské amnestie v pondělí dospěl do další fáze. Hasenkopf podal trestní oznámení na kancléře Vratislava Mynáře pro pomluvu. Důvodem je Mynářovo opakované tvrzení, že se na prezidentské amnestii Hasenkopf podílel.

V časopisu Týden v pondělí vyšel rozhovor s Martinem Šolcem, partnerem advokátní kanceláře KŠB. Za problémy současné justice označil Šolc její nedostatečnou nezávislost nebo slabé povědomí o fungování ekonomiky ze strany soudců, kteří rozhodují o obchodním právu. Silná konkurence na trhu advokátních služeb sráží cenu a podle něj se podepíše i na jejich kvalitě. Konkurenční boj a cenovou válku advokátních kanceláří detailně rozebírali i Lucie Hrdličková a Jan Klesla ve čtvrtečních Hospodářských novinách. Podle autorů některé zahraniční kanceláře odcházejí a naopak rostou především české kanceláře

Server Právní rádce informoval o spojení české advokátní kancelář Haškovcová&Co. s globální právnickou firmou DLA Piper. Hospodářské noviny uvedly, že do advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík přišel Jan Šovar, který předtím působil v oddělení legislativy kapitálového trhu ministerstva financí.

OČEKÁVANÁ AGENDA:

10. 9. 2014
10:00
Pokračuje jednání 14. schůze Poslanecké sněmovny. Na programu je projednání novely služebního zákona.
10. 9. 2014
19:00
Jednání vlády. Na programu je mj. návrh zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2015.

hi-banner