"Jedno selhání by člověka nemělo exkomunikovat," soudí ministryně spravedlnosti Helena Válková. Foto: Robert Malecký

Výběr předsedy ústeckého soudu pod tlakem, ve hře je i varianta dočasného pověření

Komise, která 15. září vybere nového předsedu Krajského soudu v Ústí nad Labem, dozná proti jarnímu složení dvě změny. Povede ji první náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán a patro vrchních soudů bude zastupovat předseda Vrchního soudu v Olomouci Robert Gryga. Ministerstvo se s výběrem dostává pod tlak termínů, mandát současného předsedy Milana Kohoutka vyprší 30. září.

Ve výběrové komisi pod vedením náměstka Pelikána budou dále tři lidé, kteří vybírali už v květnu. Konkrétně předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová, náměstek ministryně spravedlnosti Petr Jäger a předseda Krajského soudu v Plzni Miloslav Sedláček. Podle nové instrukce ministryně spravedlnosti nahradí druhého zástupce Nejvyššího soudu, kterým byl místopředseda Roman Fiala, funkcionář z vrchního soudu. Ministryně Helena Válková se rozhodla „sáhnout“ do Olomouce po předsedovi Robertu Grygovi.

„Už když jsme formulovali novou instrukci, říkala jsem si, že pokud půjde o soud na Moravě, bude tam předseda Vrchního soudu v Praze a naopak. Je to podle mě lepší i z hlediska určitého lokálního nezatížení,“ řekla České justici ministryně Válková. „Máme tam pohledy těch, kteří jsou bezprostředně spjatí s prostředím soudu, kam má být kandidát jmenován, tak jsem si říkala, že bude naopak dobré mít určitý mix. Není to povinnost, ale v tomto případě jsem k tomu sáhla logicky kvůli tomu, že si myslím, že tak bude nestrannost lépe zajištěna. Pan předseda Vrchního soudu v Olomouci byl podle mého názoru optimální volbou a zárukou, že to bude nestranné a nezpochybnitelné,“ dodala ministryně.

Její úřad se dostává pod tlak termínů, mandát současného předsedy Milana Kohoutka vyprší 30. září. Výběrové řízení se původně mělo konat počátkem září, pak bylo ale odsunuto až na polovinu měsíce. V prostředí ústeckého soudu se mluví o tom, že pokud by nový předseda nebyl 1. října prezidentem jmenován, mohla by krátkou dobu funkci vykonávat z pověření místopředsedkyně soudu Jana Kurešová, která se výběrového řízení neúčastní.

Vše záleží na tom, jak rychle prezident Miloš Zeman, který minulého vítěze Jana Veselého jmenovat odmítl, akceptuje návrh ministryně na jmenování nového předsedy. „Samozřejmě budu ráda, pokud bude rozhodovat stejně rychle jako v předchozím případě. Na druhé straně pokud nebude, není žádná tragédie, pokud bude někdo z místopředsedů po nezbytně nutnou dobu pověřen,“ uvedla Válková.

Robert Malecký

Složení komise pro výběr předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem:

předseda komise:
JUDr. Robert Pelikán, Ph.D., I. náměstek ministryně spravedlnosti

členové komise:
Mgr. Petr Jäger, Ph.D., náměstek ministryně spravedlnosti
JUDr. Iva Brožová, předsedkyně NS
JUDr. Robert Gryga, předseda VS Olomouc
Mgr. Miloslav Sedláček, předseda KS Plzeň

Seznam uchazečů o funkci předsedy Krajského soudu Ústí nad Labem:

JUDr. Miroslav Čapek, soudce OS Teplice
JUDr. Roman Dobeš, předseda OS Teplice
Mgr. Luboš Dörfl, předseda senátu VS Praha
JUDr. Iveta Hendrychová, místopředsedkyně KS Ústí n.L.
Mgr. Petr Hoček, soudce OS Liberec
Mgr. Ondřej Peřich, místopředseda KS Ústí n.L.
JUDr. Josef Růžička, soudce KS Ústí n.L.
Mgr. Petr Slezák, soudce OS Děčín
JUDr. Ing. Jan Veselý, předseda OS Mělník

Zdroj: Ministerstvo spravedlnosti ČR