Pochybnosti se týkají dopisu vypraveného 5. května z ústeckého krajského soudu a adresovaného ředitelce justičního odboru Ministerstva spravedlnosti Dagmar Průchové. Jeho vyřízení měl na starosti jeden z kandidátů, místopředseda Ondřej Peřich.

Výběr šéfa severočeské justice: Vedle kárného návrhu i střet zájmů

Kárný návrh na předsedu Okresního soudu v Teplicích Romana Dobeše, který on sám dává do souvislosti se svou účastí v konkursu na post předsedy ústeckého krajského soudu, není prvním podobným krokem, který kolem výběru šéfa severočeské justice byl. Už během prvního výběrového řízení v květnu, které nakonec skončilo krachem, se ze strany současného vedení krajského soudu odehrály kroky vzbuzující podezření ze střetu zájmů. Týkají se místopředsedy a jednoho z uchazečů Ondřeje Peřicha, který směrem k výběrové komisi poskytoval informace na dalšího z uchazečů, teplického soudce Miroslava Čapka.

Jedna z hlavních výtek vůči prvnímu kolu výběru se týkala toho, že členové výběrové komise neměli všechny potřebné informace o jednotlivých kandidátech. Některé však naopak péčí vedení ústeckého soudu naopak měli, a podle dokumentů, které má Česká justice k dispozici, si v nich dokonce aktivně zaškrtávali.

Konkrétně šlo o dopis vypravený 5. května z ústeckého krajského soudu a adresovaný ředitelce justičního odboru Ministerstva spravedlnosti Dagmar Průchové. Píše se v něm, že kvůli březnové události s tzv. přesezením vazby udělil předseda teplického soudu Dobeš Čapkovi výtku. „Žádám, aby tato informace byla postoupena členům výběrové komise, neboť s postupem předsedy Okresního soudu v Teplicích se neztotožňuji, pokud jde o použití §88a zák. č. 6/2002 Sb. ve vztahu k JUDr. Čapkovi, a to s ohledem na závažnost pochybení, kterého se dopustil,“ píše se v dokumentu. Podepsán je pod ním předseda soudu Milan Kohoutek, věc ale vyřizoval Ondřej Peřich, který proti Čapkovi v konkursu kandidoval.

Na okraj: údajně mírný postup předsedy Dobeše vůči soudci Čapkovi, se kterým vedení ústeckého krajského soudu nesouhlasilo, je nyní zkoumán v kárném návrhu, podaném na Dobeše.

Soudce Čapek v prvním kole výběru neuspěl, konkurs se ale musí opakovat poté, co prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat vítězného kandidáta, předsedu Okresního soudu v Mělníku Jana Veselého.

I další dění kolem dopisu ale není prosto určitých podivností. Když se soudce Čapek v polovině léta z prostředí severočeské justice dozvěděl, že komise disponovala informacemi poskytnutými vedením krajského soudu, dotázal se na ministerstvu, zda to tak skutečně bylo. Odpověď byla negativní. „Ministerstvu spravedlnosti nebyly ze strany jakýchkoli fyzických či právnických osob předány či podány žádné informace či kopie listin, které by se týkaly Vaší osoby v souvislosti s výše zmíněným výběrovým řízením. Žádné takové informace ministerstvem ani nebyly od kohokoliv vyžádány,“ napsal 12. srpna Čapkovi Jaroslav Rozsypal ze sekce kabinetu ministryně.

O šestnáct dní později ale ministerstvo otočilo a Čapkovi se omluvilo s tím, že původní podaná informace „nebyla přesná“. A z vyjádření vyplývá, že podání na JUDr. Čapka bylo výhradní iniciativou vedení krajského soudu. „Odbor justiční totiž odboru tiskovému dodatečně sdělil, že v souvislosti s výše zmíněným výběrovým řízením sice Ministerstvem spravedlnosti ČR nebyly vyžadovány žádné informace či kopie listin, avšak přesto bylo dohledáno, že dne 5. 5. 2014 byl ministerstvu doručen přípis předsedy KS Ústí nad Labem JUDr. Kohoutka … spolu s přílohami obsahující informace o Vašem pochybení, … za které Vám byla uložena výtka. Tyto informace byly dle sdělení odboru justičního předány členům výběrové komise,“ napsal Rozsypal ve druhém vyjádření.

Výběr v polovině září, říjnový termín nejistý

Výběrové řízení na post předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem se koná v pondělí. Přihlášeno je do něho devět kandidátů, výběrovou komisi vede náměstek Robert Pelikán. Přesto už teď je zřejmé, že termín 1. října, kdy se má po odchodu Milana Kohoutka nový předseda ujmout řízení soudu, je ohrožen. Prezident Miloš Zeman už naznačil, že nehodlá své rozhodování podřizovat napjatým termínům, a je proto možné, že ústecký soud nějakou dobu povede pověřený soudce nebo soudkyně. „Především je třeba počkat na předání návrhu. Předpokládám, že pan prezident, stejně jako v předchozích případech, tento návrh pečlivě posoudí,“ uvedl pro Českou justici prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Robert Malecký