Budova Krajského soudu v Ústí nad Labem jistě není chloubou české justice Foto: archiv

Výběrové řízení v Ústí zasáhl kárný návrh na jednoho z uchazečů

Předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem Milan Kohoutek podal tento týden kárný návrh na předsedu Okresního soudu v Teplicích Romana Dobeše. Ten to dává do souvislosti se svou účastí ve výběrovém řízení na post předsedy krajského soudu. Návrh Kohoutek podal následující pracovní den poté, co se Dobeš do konkursu přihlásil.

Na pozadí výběrového řízení roste napětí mezi severočeskými soudci. Podle Dobeše není načasování kárného návrhu na poslední srpnový týden náhodné. „V tuto chvíli mohu potvrdit pouze to, že na adresu zdejšího okresního soudu, nikoli však k mým rukám, došla písemnost obsahující informaci, že předseda krajského soudu podal na moji osobu kárný návrh. Tato informace tak minimálně přes pracovnici podatelny a zapisovatelku doputovala až ke mně. Dosud jsem však žádný kárný návrh, na rozdíl od Nejvyššího správního soudu a zejména pětičlenné soudcovské rady krajského soudu neobdržel, a proto se k této záležitosti zatím nemohu dále vyjadřovat. Navíc se domnívám, že nejprve by o této závažné skutečnosti měla být informována paní ministryně jako vyhlašovatelka výběrového řízení na funkci předsedy krajského soudu,“ řekl České justici Dobeš.

Kárný návrh se týká události z počátku března. Dobeš tehdy jako předseda soudu na pokyn a žádost svého kolegy, který byl v té době v pracovní neschopnosti, učinil v jím vyřizovaném vazebním spisu referát pro soudní kancelář k odeslání spisu ke znalkyni.

Dobeš rovněž považuje za zvláštní, že o podání návrhu byla ihned informována soudcovská rada ústeckého krajského soudu, která není účastníkem kárného řízení. A to dokonce ještě dříve, než byl předseda Dobeš s obsahem kárného návrhu seznámen. Vyšlo to najevo ve čtvrtek, kdy měla soudcovská rada pohovory s jednotlivými uchazeči, aby mohla vypracovat posudky pro výběrovou komisi.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková se možnosti, že by bylo možné prostřednictvím kárného návrhu výběrové řízení ovlivnit, neobává. „Když zvážíte složení výběrové komise, pro mě jsou ti lidé garanty elity české justice. Já bych nezpochybňovala jejich soudnost, autoritu, respekt, zkušenosti. Vůbec nemám obavy, že by si s tímhle výběrová komise neporadila,“ řekla České justici Válková.

Ta současně uznává, že pro předsedu Dobeše může být podání návrhu v době běžícího výběrového řízení znevýhodňující. Fakt, že dokumenty obdržela soudcovská rada, která není účastníkem řízení, hodnotit nechtěla. „To je vnitřní věc justice, jakým způsobem pracuje s dokumenty, jako je například zahájení kárného řízení,“ řekla Válková.

Robert Malecký