Premiér Bohuslav Sobotka Foto: vlada.cz

O kárné odpovědnosti v případu žďárské tragédie má být jasno do týdne

Ministryně spravedlnosti Helena Válková odhaduje, že by do týdne měla mít jasno o případné kárné odpovědnosti soudce nebo státního zástupce v případu propuštění útočnice ze Žďáru nad Sázavou do ambulantní péče. Válková v rozhovoru pro Českou justici označila tři stupně, které podle ní selhaly: lékaři z opavské psychiatrické nemocnice, soudce Okresního soudu v Opavě a státní zástupce. Naopak postup Krajského soudu v Ostravě, který po prvním útoku poslal útočnici do ústavní léčby, byl podle Válkové důkladný.

„Všichni se k tomu postavili jako k běžnému případu. Přitom z té anamnézy vyplývalo, že jde o mimořádný případ, kterému je třeba věnovat mimořádnou pozornost. K systémovému selhání došlo v tom, že nefungoval ani jeden z těch článků. Ani léčebna, ani soudce a státní zástupce, zatím ještě nevíme, jak fungovala ambulantní léčba,“ řekla Válková.

Česká justice získala informace, jak o přeměně na ambulantní péči rozhodoval loni v únoru opavský okresní soud. Pod žádostí, aby byla pacientka převedena na ambulantní formu, aby mohla pokračovat v dalších rehabilitačních programech s delšími ověřovacími pobyty v domácím prostředí, byla podepsána trojice lékařů: Jan Tatarko coby ošetřující lékař, vedoucí lékař oddělení Petr Taraba a ředitel Psychiatrické nemocnice v Opavě Ivan Drábek. Ten se včera rozhodl rezignovat kvůli „mediálnímu tlaku, zdraví a věku“. Rezignace podle jeho vyjádření nesouvisí s případným pochybením v případě šestadvacetileté útočnice.

Soud při projednávání návrhu vyslechl ošetřujícího lékaře Jana Tatarka, který odkázal na písemné odůvodnění návrhu, před soudem též vypovídala pacientka.

Takovýto postup je podle expertů zcela v souladu s běžnou praxí, kdy návrh na proměnu péče nikdy nepodává jeden lékař, ale vždy je oponován kolegiem lékařů z příslušného zdravotnického zařízení. Takto o systému hovořil v Interview ČT24 například náměstek Psychiatrické nemocnice v Bohnicích a bývalý ministr zdravotnictví Ivan David. Ten dodal, že podle jeho názoru neexistuje stoprocentní ochrana společnosti před agresivními duševně nemocnými, lze taková rizika ale minimalizovat.

Ministryně spravedlnosti ovšem soudí, že případ byl od počátku natolik výjimečný, že se soud neměl s běžným postupem spokojit. „Oni se spokojili pouze se stručným vyjádřením, to je skutečně žalostně stručné na tak závažnou diagnózu, jako je paranoidní schizofrenie s agresivními záchvaty. V tomto ohledu stručné vyjádření, že prodělala intenzivní psychoterapii, nahlédla svůj čin, lituje toho, poslala omluvný dopis a bude dodržovat léčbu, je dle mého názoru málo,“ řekla Válková.

Ta neshledala vady na postupu Krajského soudu v Ostravě, který před dvěma lety, po prvním útoku, poslal útočnici do ústavní péče. „Krajský soud v Ostravě tomu podle mého názoru věnoval náležitou pozornost a důkladně všechno prověřoval. Jsou tam znalecké posudky z oboru psychiatrie a psychologie, jasně bylo řečeno, že jde o velmi závažnou chorobu a že je třeba ústavní léčení,“ řekla Válková.

Premiér Bohuslav Sobotka včera uložil ministrům spravedlnosti, zdravotnictví a školství, aby do konce listopadu připravili zprávu, která se možnými pochybeními bude zabývat. „Já mám vážné podezření, že tady k systémovému selhání došlo, a vláda je tady od toho, aby se pokusila identifikovat slabá místa, aby se pokusila identifikovat příčiny, proč k tomu systémovému selhání došlo,“ řekl Sobotka. Podle Válkové by ale měl resort spravedlnosti o případných kárných návrzích rozhodnout dříve. „Toto myslím budeme v řádu týdne vědět,“ řekla České justici Válková.

Robert Malecký