Prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová. Foto: NSS

Prezidentkou Soudcovské unie je Daniela Zemanová

Novou prezidentkou Soudcovské unie ČR je soudkyně Nejvyššího správního soudu Daniela Zemanová. Zvolil ji dnes sněm unie, Zemanová obdržela 76 hlasů ze stovky možných. Ve volbě porazila protikandidáty Petra France a Janu Jurečkovou.

„Jsem velmi ráda, že mé vítězství bylo přesvědčivé, je to pro mě jistota. Bylo velmi příjemné, že jsme byli tři kandidáti, že členové Soudcovské unie měli alternativu. Jejich rozhodnutí si zároveň velmi vážím, je to velká zodpovědnost,“ řekla po zvolení Zemanová. Hlavním úkolem unie pro nadcházející tři roky je podle Daniely Zemanové změna modelu správy soudnictví. „To zde vyplynulo ze všech projevů hostů, ale zejména z jednání všech tří pracovních skupin. Je to do budoucího období pro Soudcovskou unii cíl číslo jedna,“ řekla Zemanová.

Ta ve funkci vystřídá Tomáše Lichovníka, který byl v červnu zvolen soudcem Ústavního soudu. Zemanová v mezidobí unii vedla z pozice první viceprezidentky.

Soudkyní se Daniela Zemanová stala v roce 2001. Specializovala se na správní právo. Mezi roky 2001 až 2006 působila na Krajském soudu v Ústí nad Labem, pobočce v Liberci. V roce 2005 absolvovala stáž na Nejvyšším správním soudu. V roce 2006 se stala soudkyní Nejvyššího správního soudu, kde je zařazena do finančně správního kolegia.

Robert Malecký