Nejvyšší soud by měl podle Válkové stanovit, zda postup soudu postačoval k vyslovení odborného závěru. Foto: archiv

Proti rozhodnutí opavského soudu ve věci útočnice ze Žďáru podá Válková stížnost

Ministryně spravedlnosti Helena Válková plánuje podat stížnost pro porušení zákona proti rozhodnutí Okresního soudu v Opavě, který přeměnil útočnici ze Žďáru nad Sázavou ústavní péči na ambulantní. Stížnost má být v její neprospěch, ministryně už příslušnému odboru zadala vypracování podkladů.

Válková v diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce řekla, že o stížnosti uvažuje z judikaturních důvodů. „Zadala jsem její přípravu. Má zodpovědět otázku, jestli soud skutečně se dobře vypořádal s tím, že shromáždil důkazy, které byly nutné pro posouzení skutkového stavu věci tak, aby ve výsledku jeho rozhodnutí bylo odborně na výši,“ řekla Válková. Nejvyšší soud by podle ní měl stanovit, zda postup soudu postačoval k vyslovení odborného závěru.

Soud letos v únoru rozhodoval na základě žádosti z opavské psychiatrické nemocnice, pod kterou byli podepsáni tři lékaři. Vyslechl pacientku a jejího ošetřujícího lékaře a rozhodl i na základě souhlasného stanoviska přítomného státního zástupce. Ministerstvo nyní plánuje prověrku spisů v podobných závažných případech po celé ČR, aby zjistilo, zda jde o běžný postup, nebo zda šlo o exces.

U případného kárného postihu chce být Válková opatrnější, nechce případně soudce trestat za běžnou praxi. „Tam chci vědět, jaký je standard. Nechci, aby opavský soudce odnesl něco, co je třeba běžným standardem. Ale pokud je to běžným standardem, tak ho chci rozhodně změnit,“ uvedla ministryně.

Prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová v ČT řekla, že podání stížnosti je plně v kompetenci ministryně spravedlnosti. „Je to přesně její oprávnění, co může a má udělat po důkladném prostudování spisu,“ řekla Zemanová. S dalšími případnými kroky by ale podle ní měla ministryně počkat, až o věci rozhodne Nejvyšší soud.

Robert Malecký