Albert II. (Albert Alexandre Louis Pierre Grimaldi), princ Monaka je znám množstvím svých vztahů. Na snímku je s instruktorkou ve cvičení delfínů.

Svoboda slova: O tajném dítěti prince Alberta rozhodne velký senát ESLP

Co má společného monacký princ Albert s Mirkem Topolánkem? Oba měli nemanželské dítě, o kterém proti jejich vůli referoval tisk. Zatímco Mirek Topolánek opakoval, že je to jeho soukromá věc, monacký princ Albert média rovnou zažaloval a žalobu proti časopisu Paris Match ve Francii vyhrál. Vydavatelství Hachet Filipachi však podalo stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva, který Francii letos v červnu odsoudil pro porušení práva na svobodu projevu. Francouzský stát se odvolal a Soud aktuálně oznámil, že případ definitivně rozhodně velký senát Evropského soudu pro lidská práva.

Typově jde o případy mužů patřících k mocenské elitě, kteří za sebou zanechávají nemanželské děti nebo jsou ve funkcích a mají milenky. Je jedno, zda jde o Topolánkovo nemanželské dítě s tehdejší předsedkyní sněmovny Talmanovou, Nečasovu milenku – ředitelku sekretariátu úřadu vlády Nagyovou nebo Paroubkův odjezd na dovolenou s tehdy ještě milenkou překladatelkou Petrou, nemanželské dítě Alexandra Vondry z ODS, nemanželské dítě Karla Březiny z ČSSD, dvojženství Davida Ratha nebo nevěru Václava Klause, jak o ní hovořila Livia Klausová nebo o – monackého prince Alberta Grimaldi.

Všichni tito muži si nemanželské dítě nebo vztahy „pořídili“ v době, kdy byli veřejnými osobami, někteří stáli v čele země, disponovali mocí, ovlivňovali politiku a životy lidí. Proto mají lidé právo vědět o jejich chování, vyplývá z rozsudku ESLP v neprospěch monackého prince Alberta a Francie, proti kterému se Francie odvolává.

Princem Albertem ve Francii napadený článek a fotografie odhalovaly existenci syna narozeného mimo manželství, o kterém veřejnost nebyla informována. I když se podle ústavy Monaka takové dítě nemůže stát následníkem svého otce, informace o jeho existenci je veřejným zájmem zvláště pro občany Monaka, uvedl mimo jiné letos v červnu Evropský soud pro lidská práva.

„V neposlední řadě postoj prince Alberta k dítěti může poskytnout vzhled do jeho osobnosti a jeho kapacity plnit adekvátně povinnosti,“ napsal doslova soud k informování o princovi a nemanželském dítěti v tisku. „Požadavky na ochranu soukromého života prince a debata o budoucnosti monarchie si konkurují. Protože jde o politickou otázku, veřejnost měla legitimní zájem vědět o existenci dítěte a vést debatu o možných dopadech na politický život v Monaku,“ uvedl soud. „Je nesporné, že princ je jako hlava země veřejná osoba,“ uvedl Evropský soud pro lidská práva letos v červnu k případu, který se začal v roce 2005.

Dne 3. května 2005 publikoval britský deník Daily Mail prohlášení slečny C., že monacký princ Albert Grimaldi je otcem jejího dítěte. Fotografie a článek přetiskl 4. května 2005 německý časopis Bunte. Následující den 6. května 2005 zveřejnil francouzský časopis Paris Match rozhovor s matkou, která uvedla, že princ Albert nemanželské dítě uznal, avšak žádal, aby informace nebyla odhalena do smrti jeho otce, který zemřel v dubnu toho roku.

Monacký princ zažaloval ve Francii vydavatele časopisu Paris Match společnost Hachet Filipachi a žádal odškodnění za narušení práva na soukromí a jeho práva na ochranu vlastní image.Francouzský soud rozhodl v jeho prospěch, přiřkl mu odškodnění ve výši 50 tisíc euro a vydavateli nařídil, aby publikoval rozsudek na jedné třetině titulní strany časopisu bez odkladů. Vydavatel podal stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva pro porušení článku 10 Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod, kterého se měl dopustit rozsudkem proti svobodě slova a projevu francouzský stát.

Dne 12. června 2014 rozhodli soudci ESLP těsným hlasováním čtyři ku třem ve prospěch vydavatele Hachet Filipachi a v neprospěch Francie, která podle Soudu porušila článek 10 Úmluvy ve věci práva na svobodný projev.

Evropský soud pro lidská práva aktuálně rozhodl, že vyhoví žádosti Francie, aby případ znovu projednal velký senát Soudu.

Že se Francie pokouší zvrátit rozsudek, je možná pochopitelné ve vztahu k opakovaným informacím o charakterech francouzských prezidentů vzhledem k jejich skandálům, jejich nemanželským dětem a milenkám. Nemanželské děti tajil francouzský prezident Francois Miterrand, současný francouzský prezident Francois Holland zase tajil milenku před svojí přítelkyní, přičemž s partnerkou, se kterou má tři děti, nežije.
Irena Válová
.