Advokát Uhlíř má nakročeno stát se ústavním soudcem

Místopředseda České advokátní komory David Uhlíř se zřejmě stane ústavním soudcem. Senátu to ve středu doporučil jeho ústavně-právní výbor. Jednomyslnou podporu získal Uhlíř i ve výboru pro lidská práva. Senát jako celek o návrhu rozhodne za týden, tedy 3. prosince.

Uhlíř senátorům řekl, že by se jako ústavní soudce rád soustředil mimo jiné na ochranu soukromí, listovního tajemství a tajemství dopravovaných zpráv včetně informací na sociálních sítích, které jsou určeny omezenému okruhu adresátů. Ocenil přitom úterní verdikt Ústavního soudu, který zrušil pokutu muži za urážku policisty na Facebooku. Za porušení tajemství označil také fotografii textové zprávy, kterou psal někdejší předseda ODS Václav Klaus na adresu svého nástupce Mirka Topolánka.

Advokát také uvedl, že Ústavní soud se bude muset zřejmě zabývat sporným majetkem, který by měl podle restitučního zákona připadnout církvím, ale v rozporu s blokačními ustanoveními není v majetku státu.

Uhlíře nominoval prezident Miloš Zeman, který by si přál mít v týmu ústavních soudců advokáta. „Spektrum soudcovského sboru by mohl obohatit jako odborník z aplikační praxe, navíc se zkušenostmi insolvenčního správce,“ uvedl v nominačním dopise.

Advokát prováděl oddlužení fyzických osob i konkurzy velkých společností. Přiznal mimo jiné, že jej překvapilo, za jak málo peněz musí někteří lidé reálně žít. Kritizoval nebankovní úvěrové společnosti i mezery v zákoně, které umožňují manipulace s insolvenčním řízením.

Odborník na občanské právo Uhlíř působí v advokacii od roku 1979. Absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, kde v současné době přednáší. V komoře advokátů je nejen místopředsedou, ale rovněž členem zkušební komise pro občanské, rodinné a pracovní právo. Komoru reprezentuje i v mezinárodních organizacích.

V týmu ústavních soudců by Uhlíř nahradil Ivanu Janů, jejíž mandát skončil v polovině září. V případě senátního souhlasu s jeho jmenováním bude mít Ústavní soud opět všech 15 členů.

-čtk-