Nejpozději v pátek o půlnoci by případná stížnost měla být na Ústavním soudu. Foto: Mediafax

Na sídlo Ústavního soudu v Brně se vrací sochařská výzdoba

Po čtvrt roce bude mít průčelí Ústavního soudu opět sochařskou výzdobu. Těžká technika tam o víkendu umístí napodobeniny 12 původních soch, které kvůli bezpečnosti skončily v depozitu restaurátorů. Byly v havarijním stavu a hrozilo jejich zřícení, uvedl generální sekretář soudu Ivo Pospíšil. Dvě z původních děl nechá soud opravit a do roka je chce vystavit v interiéru poblíž foyer.

Soud sochy sundal letos v létě. „Poslední čtyři roky byly zasíťované, aby neohrožovaly chodce. Hrozilo vydrolování a pád jednotlivých částí. Rekonstrukce nahoře nepřicházela v úvahu, a proto jsme je sejmuli,“ řekl Pospíšil.

Soud spolu s památkáři rozhodl, že původní sochy na průčelí nevrátí. „Původní materiál je chemicky nezpůsobilý tomu, aby sochy dalších 30 nebo 50 let na budovy vydržely. I po opravě by problém s drolením nastal po pár letech znovu. Proto jsme se rozhodli vyrobit kopie,“ uvedl. Kvůli sochám soud letos vynaložil skoro tři miliony korun.

Originály jsou zatím v depozitu restaurátorů. „Příští týden je převezeme do budovy Ústavního soudu, kde budou uskladněné. Dvě z nich jsme vybrali k historickému restaurování. Chceme je umístit v interiéru zřejmě blízko foyer, aby se veřejnost mohla seznámit s podobou alespoň některých z nich,“ řekl Pospíšil s tím, že v příštím roce se rekonstrukce dočká také foyer.

Ústavní soud sídlí v architektonicky hodnotné budově někdejšího Zemského sněmu, která vznikla v letech 1875 až 1878. Sochařskou výzdobu na jižní a severní straně budovy provedli vídeňský sochař Josef Schönfeld a brněnský umělec Josef Tomola.

Alegorické ženské sochy představují básnictví, mír, zákonodárství, štěstí, vlastenectví a vědu. Jsou zhotoveny z měkkého vápence bez dalších přísad. Kámen je vhodný pro sochařské opracování, ale jeho použití v exteriéru je problematické. Hornina podléhá zvětrávání a rozpadá se.

-čtk-