Já, nebo Sváček, pohrozil náměstek Pelikán. Chová se jako Babišův správce resortu, potvrdil, co se při jeho nástupu říkalo. Cítí se být ministrem, Válková mu ustupuje. Náměstkové takto svým šéfům nehrozí, leda by měli v ruce zároveň svou rezignaci.

Návrh zákona o státním zastupitelství posoudí komise odborníků

Návrh zákona o státním zastupitelství z dílny Ministerstva spravedlnosti posoudí šestičlenná komise. Na jejím zřízení se dnes dohodla koaliční rada, každá z vládních stran do ní nominuje po dvou zástupcích. Českou justici o výsledcích koaličního jednání informovala mluvčí resortu Kateřina Hrochová.

„Koaliční rada projednala návrh zákona o státním zastupitelství s tím výsledkem, že bude zřízena pracovní skupina, do které koaliční strany nominují vždy po dvou odbornících. Ti mohou předložit věcné připomínky k návrhu, Ministerstvo spravedlnosti zváží, zda k nim přihlédne,“ řekla Hrochová.

Členy komise za ANO budou ministryně spravedlnosti Helena Válková a její první náměstek Robert Pelikán. „My dva jsme automaticky členy této pracovní skupiny, protože pak také rozhodneme o tom, které věcné připomínky zpracujeme do návrhu předtím, než ho odešleme do připomínkového řízení,“ uvedla Válková.

Do připomínkového řízení by měl návrh odejít do konce listopadu tak, aby bylo možné splnit termín odevzdání zákona do vlády. Na to má po odkladu ministerstvo čas do konce roku.

O tom, jaká jména nominuje sociální demokracie a KDU-ČSL, by mělo být jasno v následujících dnech. KDU-ČSL chce podle svého předsedy Pavla Bělobrádka oslovit členy své stranické odborné komise i odborníky zvenčí. Prvním potvrzeným jménem je bývalý soudce Vratislav Pospíšil, napsal Bělobrádek v textové zprávě.

Robert Malecký