Loretta Lynchová je uznávanou prokurátorkou, nepochází z kruhu Obamových nejbližších spojenců a není politicky natolik vyhraněná, aby vyvolala spory, Foto: Wikipedia

Obama navrhl do čela ministerstva spravedlnosti první černošku

Americký prezident Barack Obama navrhl do čela ministerstva spravedlnosti pětapadesátiletou federální prokurátorku Lorettu Lynchovou. Pokud Lynchovou schválí Senát, stane se první černošskou ministryní v této funkci, napsala agentura Reuters.

Dosavadní ministr Eric Holder, který byl prvním černošským ministrem spravedlnosti a zároveň generálním prokurátorem USA, v září oznámil, že po šesti letech v této funkci skončí. Lynchová se stane jednou z prvních nových tváří administrativy po drtivé porážce Obamových demokratů v úterních volbách do Kongresu.

Obama uvedl, že Lynchová se vyznačuje neústupností a poctivostí. Vyjádřil rovněž naději, že Senát její jmenování schválí bez průtahů. Lynchová patřila mezi skupinu kandidátu, které Holder doporučil jako své možné nástupce.

Lynchová je podle pozorovatelů uznávanou prokurátorkou, nepochází z kruhu Obamových nejbližších spojenců a není politicky natolik vyhraněná, aby vyvolala spory, uvedla agentura Reuters. Senát už ji do funkcí ve federální prokuratuře schválil v minulosti dvakrát. Lynchová nyní působí jako federální návladní v Brooklynu.

„Doufám, že její činnost ve funkci, pokud do ni bude potvrzena, obnoví důvěru v generálního prokurátora jako politicky nezávislého hlasu amerického lidu,“ řekl přední zástupce republikánů v justičním výboru Senátu Chuck Grassley. Holdera považovali republikáni za silně politickou a kontroverzní figuru, která je příliš těsně spojena s Obamou a jeho politickou agendou, a vstupovali s ním do často ostrých sporů.

-čtk-