"Jedno selhání by člověka nemělo exkomunikovat," soudí ministryně spravedlnosti Helena Válková. Foto: Robert Malecký

Odsouzení si zkusili pracovní pohovory, akce má snížit recidivu

Nezisková organizace Rubikon centrum uspořádala simulované pohovory mezi zaměstnavateli a odsouzenými, které mají přispět k širšímu pracovnímu uplatnění lidí s kriminální minulostí. Podle průzkumů se odsouzení vůbec nedostanou k pracovním pohovorům u většiny firem na tuzemském trhu, a to kvůli záznamu v rejstříku trestů. Nezaměstnanost pachatelů trestných činů přitom vede k recidivě.

S podmínkou bezúhonnosti se lze setkat u většiny pracovních inzerátů. Pro odsouzené to tak automaticky znamená, že neseženou práci. Podle centra Rubikon by se zaměstnavatelé měli spíše než na trestní minulost kandidáta zaměřit na jeho kompetence a zkušenosti a individuálně zvážit argumenty pro i proti jeho přijetí.

Pracovní agentura Rubikon, jež se zabývá výběrem vhodných uchazečů s trestní minulostí, doporučí spolupracujícím firmám jako spolehlivé zhruba polovinu zájemců z těch, kteří se na ni obrátí. Zbytku pomáhá najít uplatnění na volném trhu práce například tím, že jim radí se sestavením životopisu. Několikrát do roka také pořádá akci Pohovory nanečisto, při níž si odsouzení mají možnost vyzkoušet interakci se skutečnými zaměstnavateli.

„Pohovor nanečisto“ si na straně zaměstnavatelky zkusila i ministryně spravedlnosti Helena Válková. Vedla ho s třicátníkem Rudolfem, někdejším zaměstnancem banky odsouzeným k podmíněnému trestu za podvod s úvěrem. Ptala se ho mimo jiné na to, co ho vedlo k jeho činu, zda by byl schopen pracovat v týmu či jakou má představu o platu.

„Jedno selhání by člověka nemělo exkomunikovat. Pána bych zaměstnala a využila bych jeho dovedností. Jen bych mu pro začátek nesvěřila práci spojenou s odpovědností za finance či za finalizaci zakázky, tu by měl kontrolovat ještě někdo další,“ popsala své pocity z rozhovoru.

Odsouzený uvedl, že aktivně obešel 180 firem a u 80 se dostal do druhého kola k pohovoru, kde ho však pokaždé zastavil záznam v rejstříku. Nakonec získal dočasné dotované místo v centru Rubikon a zároveň chodí brigádně uklízet. Oproti jiným odsouzeným měl ale štěstí na předchozího zaměstnavatele: ten mu prý slíbil, že až mu v roce 2016 vyprší podmínka, může se do firmy vrátit. „Lidem jako já bych doporučil nebát se a jít do toho naplno. Pokud se bojíte, ta nervozita je u pohovoru cítit,“ řekl. Ještě dodal, že mu pomohlo, když se po činu svěřil psychologovi. „Je důležité neřešit ten problém jen sám se sebou,“ věří.

Zástupci firem, jež zaměstnávají bývalé vězně, se na pátečním setkání shodli na tom, že s odsouzenými, kteří v práci vydrží, mají dobré zkušenosti. Podle jejich poznatků má pro vězně význam, když mohou pracovat už ve výkonu trestu, protože si tak vytvoří pravidelné pracovní návyky – například ranní vstávání pětkrát týdně do zaměstnání.

Zaměstnavatelé se obecně obávají převážně toho, že odsouzení budou pokračovat v trestné činnosti i u nich, že budou nespolehliví a líní či že je nepřijme kolektiv. Rubikon centrum ale uvádí, že uchazeči předem prověření neziskovými organizacemi nepředstavují při náboru větší riziko než běžný kandidát – mimo jiné i proto, že personalista dostane o uchazečích s trestní minulostí mnohem více informací než o lidech, kteří se přihlásí prostřednictvím běžné personální agentury nebo sami.

-čtk-