Válková bude ve zprávě prosazovat zákon o výkonu ochranného léčení, na němž chce spolupracovat s ministerstvem zdravotnictví. Hodlá také změnit trestní zákoník tak, aby soudy musely povinně přibírat znalce při rozhodování o přeměně léčení u pachatelů zvlášť závažných zločinů proti životu a zdraví a proti sexuální integritě. Foto: archiv

Válková se dál pře se Zemanem a Bradáčovou o nový zákon

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) uvedla, že její návrh zákona o státním zastupitelství znemožňuje zásahy do činnosti žalobců. Odmítla tak kritiku nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, podle nějž návrh nezávislost žalobců omezuje. Nový zákon, který Válková minulý týden předložila koaličním partnerům, zachovává oproti původním úvahám obě vrchní státní zastupitelství a zakládá dvoustupňový úřad specializovaný na závažnou ekonomickou kriminalitu.

Podle Válkové je návrh dostatečně kvalitní na to, aby mohl tvořit základ efektivního fungování státního zastupitelství v příštích letech. „Posiluje nezávislost státních zástupců, nikoliv naopak,“ řekla novinářům.

Mezi příklady uvedla zavedení funkčního období vedoucích státních zástupců, jejichž odvolání bude možné jen cestou kárného řízení. „Není se třeba bát toho, že by se jednalo o bič na státní zástupce. Myslím, že státní zástupci nakonec budou rádi a že změny přivítají,“ věří.

Stávající verze návrhu nicméně ponechává jmenování vedoucích státních zástupců a jejich náměstků i nadále v rukou ministra spravedlnosti. Jmenováni mají být na základě výběrových řízení organizovaných ministerstvem. Nejvyšší státní zástupce bude ve funkci maximálně jedno sedmileté období. Jmenovat jej bude vláda, která jej také bude moci i nadále odvolat, ale jen ze zákonem stanovených důvodů – konkrétně pokud by déle než půl roku nevykonával funkci nebo jestliže by „porušoval povinnosti stanovené zákonem“.

Ministerský návrh zákona by podle nejvyššího zástupce Zemana dostal žalobce do „područí“ ministerstva a nový útvar pro boj s korupcí by měl tak širokou působnost, že by nebyl dost specializovaný. Podobně se vyjádřila i pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. „Současná varianta umožňuje, aby opět nejvyššího státního zástupce odvolávala vláda. Může jej odvolat za situace, že poruší povinnosti. Už ne nikoli ale že závažným způsobem poruší povinnosti, ale jakoukoli povinnost,“ řekla rádiu Impuls. Posílení nezávislosti státních zástupců tedy Bradáčová v návrhu, na rozdíl od Válkové, nevidí.

Válková tvrdí, že její návrh je v mnoha směrech stejný jako původní návrh zákona, který vzešel z dílny Nejvyššího státního zastupitelství a který z projednávání ve Sněmovně stáhla její předchůdkyně Marie Benešová (ČSSD). To, čím se podle Válkové nejvíc odlišuje, je plán na zřízení speciálu vně Nejvyššího státního zastupitelství, a tím, že nenavrhuje zrušení vrchních státních zastupitelství v Praze a Olomouci. „Že s tím (Zeman) nesouhlasí, to je jeho legitimní právo. Já nechci rozkolísat soustavu vrchních soudů a vrchních státních zastupitelství, proto jsem se přiklonila k jinému řešení,“ podotkla.

Ministryně navrhuje, aby vzniklo dvoustupňové specializované státní zastupitelství pro majetkovou a hospodářskou kriminalitu, při níž vznikla škoda minimálně 75 milionů korun, pro korupční trestné činy a pro trestné činy spáchané při zadávání veřejných zakázek.

Nekomplikované případy by specialisté mohli postoupit svým kolegům z krajských státních zastupitelství. Podle důvodové zprávy k návrhu odhaduje ministerstvo náklady na zřízení dvou „speciálů“ na 150 až 250 milionů korun.

Ministerstvo již dříve zdůraznilo, že státní zastupitelství je součástí moci výkonné a že odpovědnost za provádění trestní politiky má ministr, nikoliv nejvyšší státní zástupce. Zákon proto také stanoví, že ministr spravedlnosti a nejvyšší státní zástupce společně projednávají priority trestní politiky.

Návrh dále zavádí povinné poradní sbory pro každého vedoucího státního zástupce s výjimkou okresních, které se mají vyjadřovat hlavně k vnitřní organizaci zastupitelství. Konkretizuje také kárná provinění státních zástupců a jako nové kárné opatření zavádí podmíněné odvolání z funkce státního zástupce a vedoucího státního zástupce.

Válková připustila, že norma je do jisté míry kontroverzní, a proto pro ni chce nejprve získat politický konsenzus mezi koaličními stranami. Teprve po projednání koaliční radou a zapracování jejích připomínek návrh zamíří do klasického připomínkového řízení. Ministryně doufá, že jej i přesto stihne předložit vládě v naplánovaném termínu, tedy do konce letošního roku.

-čtk-