Renata Vesecká kvalifikaci pro funkci místopředsedkyně ERÚ má, brání se opakovaně Alena Vitásková, kterou stát opakovaně obvinil. Foto: Mediafax

Vesecká má jako místopředsedkyně ERÚ pomoci se složitými spory

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká se stala místopředsedkyní Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Informaci serveru idnes.cz potvrdil mluvčí ERÚ Jiří Chvojka. Předsedkyně úřadu Alena Vitásková si od Vesecké slibuje pomoc při řešení komplikovaných sporů, kterými se ERÚ zabývá hlavně v souvislosti s nedávným solárním boomem. Vesecká se chce věnovat i přípravě nové legislativy.

Vesecká se stala čtvrtou místopředsedkyní úřadu a bude mít na starost legislativně správní oblast, bude odpovědná za všechny oblasti týkající se práva, kterými se úřad zabývá, uvedl Chvojka. Dosud měl úřad tři místopředsedy, ti včetně prvního místopředsedy Otto Golda zůstávají ve svých funkcích.

Vitásková oceňuje Veseckou jako dlouholetou profesionálku v oblasti práva, jako nejvyšší státní zástupkyně i jako advokátka podle ní přišla do styku se složitými případy v oblasti správního i trestního práva, a to jak z hlediska hmotného, tak procesního. „Její příchod na úřad velmi vítám a těším se, že pod jejím vedením se podaří zvládnout nápor komplikovaných sporů, které musí úřad zejména kvůli zátěži z minulosti řešit,“ uvedla Vitásková.

ERÚ řeší hlavně nejrůznější problémy spojené s tzv. solárním boomem na začátku desetiletí. Sama Vitásková je spolu s dalšími vedoucími pracovníky ERÚ obviněna kvůli nejasnému udělení licence dvojici solárních elektráren v Chomutově na konci roku 2010. Vinu odmítá.

Vesecká šéfovala státním zástupcům v letech 2005 až 2010, v současnosti má soukromou advokátní praxi. „Chtěla bych svými znalostmi, zkušeností a praxí pomoci Energetickému regulačnímu úřadu a paní předsedkyni v řešení komplikovaných právních problémů, kterých v poslední době na poli trestním i v oblasti správního práva přibývá,“ sdělila Vesecká. Uvedla, že za zásadní rovněž považuje legislativní práce, které mohou zlepšit situaci v odvětví energetiky.

Vesecká figuruje v případu takzvané justiční mafie. Ten začal už v roce 2007, kdy předchůdkyně Vesecké ve funkci vrchní státní zástupkyně Marie Benešová spojila Veseckou, někdejšího ministra spravedlnosti Pavla Němce či tehdejšího místopředsedy Nejvyššího soudu Pavla Kučery s ovlivňováním některých případů – například někdejšího vicepremiéra a současného senátora Jiřího Čunka. Obě strany se ale po letech souzení v září dohodly na smíru, který musí ještě schválit pražský vrchní soud.

-čtk-