Foto: psp.cz

Zákonodárci se budou zabývat platy soudců, měly by vzrůst

Zákonodárci se budou zabývat platy soudců. Podle předlohy, kterou podal do sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO, by jim měly o něco vzrůst. Platová novela reaguje na letní verdikt Ústavního soudu, který zrušil současný způsob výpočtu mzdové základny. Nález vstoupí v platnost ke konci roku.

„Pokud by nebylo učiněno žádné opatření, chyběl by po 1. lednu 2015 zákonný podklad pro určení platu a některých náhrad výdajů soudců, včetně soudců Ústavního soudu,“ upozornil Vondráček v důvodové zprávě. Nebylo by možné vypočítat například ani mzdy státních zástupců, které jsou na devíti desetinách soudcovských platů.

Základnu pro výpočet platů soudců určuje do konce roku 2,75násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře za předminulý kalendářní rok. Činí 64.496 korun. Ústavní soud v nálezu uvedl, že by se základna měla vrátit k trojnásobku, což obsahuje Vondráčkova novela. Příští rok by se tedy platy soudců a v návaznosti na ně i státních zástupců a některých zaměstnanců Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových vypočítávaly podle propočtu ČTK ze základny 71.022 korun.

Na předloze se podle Vondráčka dohodl sněmovní podvýbor pro justici. Poslanec řekl, že bude jednat hlavně s opozičními kluby, aby ve Sněmovně nezablokovaly její zrychlené schválení už v prvním čtení. Normu by ale měla nejprve posoudit vláda.

V pátek se poslanci na mimořádné schůzi vrátí k úvodnímu kolu projednávání vládní novely, podle níž by se platy například prezidenta, členů vlády a zákonodárců zvýšily od ledna zhruba o procento. Pokud by nebyla přijata, vzrostly by po několikaletém zmrazení skokově o více než čtvrtinu.

Předloha počítá se zvýšením základny, od níž se platy ústavních činitelů odvíjejí, o 517 korun. V následujících čtyřech letech by činila 52.248 korun. Pokud by norma neplatila, platy by se vypočítávaly ze mzdové základny 65.103,50 koruny. Takové zvýšení by státní rozpočet příští rok vyšlo na 118,6 milionu místo 4,6 milionu korun.

Vondráček připouští, že při projednávání ve výborech by se obě novely mohly spojit. Raději ale volil předložení samostatného návrhu, protože o platech ústavních činitelů očekává velkou debatu s nejistým výsledkem.

-čtk-