Proti své bývalé resortní kolegyni Heleně Válkové vystoupila i Hana Marvanová, která měla na ministerstvu přípravu zákona na starosti. Foto: Mediafax

Boj o zákon o státním zastupitelství jde do finále, odpor sílí

V pátek se uskuteční finální jednání koaliční komise, která má navrhnout změny v zákoně o státním zastupitelství před jeho odesláním do připomínkového řízení. Ministryně spravedlnosti Helena Válková a první náměstek Robert Pelikán (ANO) se setkají s dvojicí zástupců ČSSD, poslancem Janem Chvojkou a ministrem pro legislativu Jiřím Dienstbierem. Odpor proti nové podobě zákona dnes vyjádřila iniciativa Vraťte nám stát spolu s bývalou náměstkyní ministryně spravedlnosti Hanou Marvanovou.

Své připomínky už před dvěma týdny uplatnili zástupci lidovců, také u ČSSD se dá předpokládat silný nesouhlas s ministerským návrhem. Proti normě se opakovaně vyslovil i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Ten své námitky aktuálně shrnul do 44 nesouhlasných připomínek, upozornil ale, že zásadní nesouhlas uplatní i během připomínkového řízení.

Která verze je lepší?

Zástupci ministerstva spravedlnosti Pelikán a Válková, kteří jsou zároveň členy komise za hnutí ANO, chtějí své koaliční partnery přesvědčit pomocí trojice materiálů, které se podařilo České justici získat. Jde o souhrn mapující přípravy různých novel či nových zákonů v posledních letech, shrnutí aktuální ministerské verze, a především porovnání ministerského návrhu s verzí NSZ a aktuální platnou úpravou v nejdůležitějších sporných bodech.

K těm patří vytvoření speciálu na vyšetřování závažné hospodářské kriminality, překládání státních zástupců bez jejich souhlasu, jmenování, postavení a odvolávání nejvyššího státního zástupce a uplatňování trestní politiky státu prostřednictvím ministra spravedlnosti.

Zelení senátoři jsou proti

Hana Marvanová si k vystoupení proti své bývalé resortní kolegyni Válkové zvolila senátní půdu. Na tiskovou konferenci pozvala senátory Václava Lásku, Ivanu Cabrnochovou a Libora Michálka, kteří mají blízko ke Straně zelených. Vystoupení zaštítily občanské iniciativy Vraťte nám stát a Veřejnost proti korupci.

„Návrh zákona o státním zastupitelství, jak byl předložen ministryní spravedlnosti, naprosto odporuje závazku ve vládním prohlášení, kde se hovoří o posílení nezávislosti státního zastupitelství, aby mohlo fungovat bez přímého politického vlivu. Návrh podle nás představuje zásadní riziko a ohrožení demokratického právního systému,“ uvádí se ve společném prohlášení iniciativ.

Senátor Láska tvrdí, že záměr vytvořit speciální dvoustupňové státní zastupitelství pro boj s hospodářskou kriminalitou odsune na druhou kolej šéfa NSZ Pavla Zemana a vrchní státní zástupce Lenku Bradáčovou a Iva Ištvana. Těm prý budou odňaty některé pravomoci, které se pak přesunou na nové zastupitelství. Senátor kritizuje i fakt, že šéfy speciálů má jmenovat ministr spravedlnosti. „Budou pod kontrolou politiků. Považuji to za něco naprosto nepřípustného,“ řekl.

Skluz vznikl za Marvanové

Byla to přitom právě Hana Marvanová, která měla během svého působení na ministerstvu přípravu zákona na starosti. Legislativní úsek pod jejím vedením procházel personální krizí, Marvanová se navíc nedokázala rozhodnout, zda adoptuje verzi připravenou Nejvyšším státním zastupitelstvím, nebo zda a komu zadá případnou přípravu vlastní ministerské verze. Během května pod jejím vedením údajně vznikla jen část týkající se kárné odpovědnosti státních zástupců, ani ta ale po jejím odchodu z ministerstva nebyla nalezena.

Přípravy nové normy se ujal až v létě Marvanové nástupce Robert Pelikán, vinou skluzu bylo nutné požádat o odklad předložení zákona do vlády z konce září na konec roku. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s tím souhlasil, i tento termín je ale vinou prodlužující se práce koaliční komise a nutnosti absolvovat ještě připomínkové řízení ohrožen.

Pelikán: Jsou to výkřiky

Náměstek Robert Pelikán v reakci ve vysílání ČT24 připustil, že zákon ještě dozná změn. Prohlásil, že nad zákonem probíhá a bude probíhat věcná diskuse s představiteli soustavy státního zastupitelství. S nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem se dohodl, že norma by měla být v průběhu ledna doladěna na společném výjezdním zasedáním.

Námitky iniciativ odmítl s tím, že jde o nevěcné výkřiky. Nemohu se zbavit dojmu, že v případě doktorky Marvanové jde o nějakou formu osobní msty, řekl.

Exministr Blažek: Zabraňme přijetí zákona

Poslanec ODS a bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek naopak společnou iniciativu senátorů a nevládních organizací přivítal. Podle něho by bylo vhodné, aby vznikla široká veřejná fronta, která se pokusí zabránit přijetí zákona.

„Přivítal bych, kdyby se podařilo spojit se i s dalšími osobnostmi veřejného života, a to i přes jiné názory a spory v různých oblastech, s cílem zabránit, aby se navrhovaný zákon o státním zastupitelství, který skutečně ohrožuje základní pravidla hry v justici, a nejen v ní, stal součástí právního řádu České republiky,“ uvedl Blažek.

Jako naprosto nepřijatelnou předlohu označil předseda ústavně-právního výboru Senátu Miroslav Antl (za ČSSD). „Jde proti smyslu všech dosavadních dohod a snaží se dostat státní zástupce do područí politiků,“ uvedl Antl pro Českou justici. Antl mluví o útocích proti nezávislosti soustavy. „Státní zástupci nesmí být sluhy politiků, mocných a vlivných, a jejich sponzorů. Novela zákona je ostudná, vybočuje z právního řádu ČR a zcela popírá dlouhodobě proklamovaný boj proti korupci,“ tvrdí Antl. Ten upozornil, že jako jediný bývalý státní zástupce mezi českými zákonodárci je připraven zamezit přijetí zákona. „Udělám vše pro to, aby takový zlovolný legislativní zmetek horní komorou neprošel,“ uzavřel senátor Antl.

Robert Malecký