Výbuch v posledních týdnech začal hrozit zejména v symbolické rovině. Vojáci si s "vnitráky" lidově řečeno začali jít pěkně na nervy. Foto: archiv

Munice z Vrbětic do areálu v Květné? Otazníky přibývají

Po detonaci munice v areálu ve Vrběticích nejen premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ale i první místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš (ANO) otevřeně kritizovali postup orgánů státu při pronájmu areálu, ale i systém jeho kontroly a zabezpečení. Otázkou je, na koho dalšího budou svalovat odpovědnost, když se ukáže jako nereálné tvrzení ministerstva obrany, že do konce týdne bude sklad v Květné připraven pro případný převoz zbylé munice z Vrbětic.

Podle zjištění České justice totiž do dnešního dne není vyřešeno ani to, kdo a jak bude sklad v Květné po technické stránce zajišťovat. A otazníky se vznášejí i nad aktuálním stavem technického vybavení pro zabezpečení.

Bez výběrového řízení

Jisté je, že se resort obrany nechystá na zabezpečení objektu vypisovat výběrové řízení. „Ministerstvo obrany dostalo od vlády úkol zprovoznit areál co nejdříve. Vzhledem k tomu, že v tak krátkém čase nelze na technickou ostrahu vypsat a zrealizovat výběrové řízení (to trvá 9 až 12 měsíců), jednáme nyní o smluvních podmínkách se společností Trade Fides,“ tvrdilo ještě ve středu České justici ministerstvo obrany na dotaz, kdo a jakým způsobem bude zajišťovat technické zabezpečení areálu v Květné.

Do dnešního dne tedy není uzavřena žádná smlouva na technické zabezpečení areálu v Květné, což po opakovaných dotazech potvrdila i sama firma Trade Fides. Ministerstvo obrany je ale přesvědčeno, že ze dne na den je možné splnit veškeré bezpečnostní standardy ostrahy areálu v Květné: „Muniční sklad v Květné přestalo Ministerstvo obrany využívat nedávno. Do poloviny roku 2013 se jednalo o plně zabezpečený sklad munice AČR (…) Oplocení i technický stav objektu uvnitř jsou tudíž v dobrém stavu. Po té, co byl na konci roku 2013 objekt prohlášen za nepotřebný majetek, byl střežen zaměstnanci podniku Vojenské lesy a statky, který na základě smluvních vztahů zajišťuje ostrahu vybraných vojenských objektů.“

Zabezpečení je 20 let staré

Podle zjištění České justice je však například elektronický systém požárního zabezpečení areálu v Květné starý 20 let, což má být jedna z překážek uzavření smlouvy mezi ministerstvem a firmou Trade Fides. Česká justice měla možnost mluvit s několika aktéry celé věci, kteří tento stav potvrzují. Firma se omezila na konstatování, že „je v zájmu všech aktérů dojít k dohodě, a to za splnění všech maximálních standardů bezpečnosti v daném čase“.

Ministerstvo obrany uvedlo, že náklady na zprovoznění skladu v Květné a roční provoz odhaduje na 100 milionů Kč, přičemž strážní službu zde bude vykonávat osmdesát příslušníků Vojenské police AČR.

-red, rm-