Týden v české justici: Platy ústavních činitelů stokrát jinak

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Uplynulý týden přinesl značné množství událostí a témat z prostředí české justice. Neuplynul den, kdy by se nediskutovalo o platech ústavních činitelů. Kromě toho byla kritizována připravovaná novela občanského zákoníku i návrh zákona o státním zastupitelství, schválení se dočkala nominace nového ústavního soudce a opětovné otevření čeká případ Romana Janouška.

Tématem uplynulého týdne napříč médii byly spory ohledně platu ústavních činitelů. Do popředí se dostávaly především rozličné návrhy růstu platů poslanců. Stranou pozornosti tak až do pátku, kdy poslanci schválili jeden z návrhů, zůstávaly platy soudců a státních zástupců. Ty by se podle schváleného návrhu měly odvíjet od trojnásobku průměrné hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře, což reflektuje dřívější rozhodnutí Ústavního soudu. „Soudci si to své navýšení vysoudili. (…) Obecně platí, že by platy měly být vyvážené, aby jedna moc nebyla zvýhodňována,“ řekl ve vysílání ČT po hlasování předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.

Debata o platech se však odehrávala i v jiné rovině. Jak informovaly v pátek např. Lidové noviny, prezident NKÚ Miloslav Kala chce podat stížnost proti tomu, že zatímco všem plat stagnoval, tak soudcům a státním zástupcům díky výše zmíněnému rozhodnutí Ústavního soudu rostl. „Nechci však dosáhnout toho, aby se můj plat zvedl na úroveň mezd soudců, ale toho, aby soudci přestali o platech rozhodovat a aby to bylo na parlamentu, kam toto rozhodování patří,“ objasnil Kala své důvody, proč se obrátí na ústavní soudce. Podobně situaci vidí Jeroným Tejc či Jiří Dienstbier (oba ČSSD). Nicméně jak poukázala autorka článku Kateřina Eliášová, aby ÚS Kalovu stížnost uznal, musel by popřít své vlastní dřívější rozhodnutí.

Většina tištěných a internetových médií ve čtvrtek referovala o očekávaném schválení nominace místopředsedy České advokátní komory Davida Uhlíře na ústavního soudce. Měl by nahradit renomovanou soudkyni Ivanu Janů, která byla ve funkci od roku 1993. Detailněji se osobě Davida Uhlíře ve čtvrtečním vydání MF DNES věnoval Luděk Navara, který zároveň upozornil na fakt, že obměna Ústavního soudu probíhá na rozdíl od minulosti relativně plynule. Podíl na tom má podle něj i výběr kandidátů prezidentem Zemanem.

Mikroposunu se dočkaů případ lobbisty Romana Janouška. Jak informovala v pátek ČTK a následně většina tuzemských serverů včetně iDNES.cz či ČT24.cz, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal v jeho neprospěch dovolání, v němž se ztotožňuje s názorem svých podřízených, že věc je třeba posuzovat jako pokus o vraždu.

Jan Januš z týdeníku Ekonom se po čase zaměřil na chystanou novelu občanského zákoníku. „Drobná“ novela, týkající se například potvrzování plných mocí či znovuzavedení předkupního práva, totiž vyvolala kritiku ze strany tvůrců současného kodexu především svým rozsahem. Nicméně František Korbel, který se na tvorbě novely podílel, ji považuje za koncepční a tedy vhodnou k široké debatě. Ostrou kritikou však vůči novele nešetřila Česká advokátní komora, o jejíchž připomínkách referoval server Česká justice. ČAK ve svém stanovisku několikrát zdůraznila nekoncepčnost a nesrozumitelnost novely.

Náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán minulý týden odpovídal časopisu Reflex na otázky týkající se fungování české justice. Vidí velký problém ve zdlouhavém přípravném řízení, kterému by měla pomoci novela trestního řádu nebo digitalizace justice. Rozhovor také narazil na v současnosti velmi frekventované téma připravovaného zákona o státním zastupitelství.

Kritika návrhu zákona o státním zastupitelství z dílny ministerstva spravedlnosti se pak stala předmětem článku Filipa Nachtmanna na serveru echo24.cz. Jak serveru řekl ministr pro legislativu Jiří Dienstbier, norma je v jejím současném znění nepřijatelná pro ČSSD např. kvůli snadné odvolatelnosti nejvyššího státního zástupce či zřízení protikorupčních speciálů. Výtky vůči navrhovanému postavení státního zastupitelství a personálním kompetencím ministerstva spravedlnosti má i druhý koaliční partner KDU-ČSL. Budou tak pokračovat politická jednání, přičemž schůzka mezi zástupci ČSSD a hnutí ANO proběhne podle mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřiny Hrochové nejdříve po 8. prosinci.

Nejvyšší správní soud se zastal chebského státního zástupce Viktora Böhma. V rozhodnutí, které na svých stránkách rozebíral ve čtvrtek a v pátek deník Právo, vyjádřil soud úmysl netrestat neúspěch žalobců v řízení před soudy. Podle NSS by tak mohlo dojít ke zbavení odvahy státních zástupců stíhat složitější a náročnější případy. „Kárnou odpovědnost státního zástupce po pravomocném zproštění viny obžalovaného lze uložit jen výjimečně,“ konstatoval předseda kárného senátu Jiří Palla.

Ve stručnosti informovala ve středu tuzemská média o odchodu ekonomického náměstka Pavla Kasíka z ministerstva spravedlnosti. Kasík je již třetím náměstkem odvolaným ministryní Válkovou. Nahradit by jej měl na přelomu roku Miroslav Zábranský.

Poslanci z vyšetřovací komise kauzy Opencard chtějí prosadit pravidelnou rotaci státních žalobců po jednotlivých zastupitelstvích. Důsledkem změny, která by se mohla objevit v novém zákoně o státním zastupitelství, by byl omezený časový mandát na dobu pěti let. Poté by se musel žalobce přesunout na jiné zastupitelství. Pro čtvrteční MF DNES hodnotili záměr předseda komise Bronislav Schwarz a poslanec Daniel Korte.

Vyřízení žádosti o osobní bankrot se neúměrně protahuje, počkat si lidé musí někdy i celé měsíce. Upozornil na to v pondělí deník Právo. Ten popsal nelehkou situaci insolvenčních soudů, které musí ročně vyřešit přes třicet tisíc návrhů na oddlužení. Ačkoliv se novelou insolvenčního zákona zvýšila administrativa, počet soudců věnujících se této agendě zůstal kolem devadesáti. „Právě malý počet soudců představuje hlavní příčinu, proč se teď insolvenční soudy ocitají na hranici kolapsu,“ uvedla pro deník Petra Ďurčíková ze společnosti Vše pro insolvenci.

Řídící partner advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners Jaroslav Havel odpovídal pro týdeník Euro na otázky spojené s byznysem předních advokátních kanceláří, odchodem několika zahraničních firem a etikou mezi advokáty. „U nás je zakázáno negativně komentovat konkurenci a věřím, že jsou i další kanceláře s podobným přístupem,“ reagoval Havel na fakt, že se v branži vyskytují negativní zprávy a pomluvy. Zároveň bylo v článku zmíněno, že trh „velké“ advokacie se v českém prostředí stal vysoce konkurenčním.

Z jiného pohledu hodnotila konkurenci v advokátním prostředí Dana Jakešová v pátečních Lidových novinách. Ta poměrně obsáhle čtenářům vysvětlovala, kdy je vhodné se obrátit na advokáta a jaké výhody z toho vyplývají. Jakešová mj. uvedla, že z 11 500 advokátů si vybere opravdu každý a díky velké konkurenci mohou být pro někoho překvapivé i ceny za advokátní služby. Na tento článek navazovaly i další, v nichž se Jakešová zaměřila na poskytování advokátních služeb pro nemajetné občany či na řešení sporu pomocí mediace.

Týdeník Euro dále informoval, že tým advokátní kanceláře bpv Braun Partners Praha se rozšířil o dva nové advokáty. Oldřich Krkoška se bude v pražské pobočce kanceláře věnovat obchodnímu a energetickému právu a Vítězslav Wajtr se zaměří na problematiku daní.

OČEKÁVANÁ AGENDA:

8.12.2014
9:00
Na programu schůze vlády je mj. Zpráva o prošetření postupu příslušných orgánů ve věci tragické události ve Žďáru nad Sázavou (o které server Česká justice informoval ve středu) či návrh změn v zákonu o Veřejném ochránci práv.
9.12.2014
14:00
Pokračuje 23. schůze Poslanecké sněmovny. Projednávány budou např. zákony vrácené Senátem, k nimž patří i zákon o soudních poplatcích. Do prvního čtení pak půjde návrh na změny v trestním zákoníku.
9.12.2014

Koná se 24. schůze výboru pro evropské záležitosti. Budou na ní předneseny mj. informace o jednání Rady EU pro spravedlnost a vnitřní věci, která proběhla ve dnech 4. a 5. 12. 2014.
9.12.2014
9:00
Poprvé v novém složení se sejde Stálá komise Senátu pro Ústavu ČR a parlamentní procedury.
10.12.2014

Na středu připadá nejen Mezinárodní den lidských práv, ale také Evropský den advokátů, který v ČR organizuje ČAK. Letošní téma se týká ochrany osobních údajů, elektronického hromadného sledování občanů a profesní zásady mlčenlivosti (více zde).
11.12.2014
9:00
Sejde se podvýbor ústavně právního výboru pro justici a soudní samosprávu. K diskuzi zde bude předložen např. věcný záměr zákona související s reformou justice.
13.12.2014
19:00
Koná se XIV. Reprezentační ples Městského soudu v Praze, který proběhne tradičně v prostorách novorenesančního Paláce Žofín.

hi-banner