Týden v české justici: Překvapivé rozuzlení případu Jana Sváčka

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Zájem českých médií v uplynulém týdnu se po nějakém čase opět pojil s (ne)kandidaturou Jana Sváčka, žďárskou kauzou či s názory náměstka ministryně spravedlnosti Roberta Pelikána. Pozornost si vysloužil dále i rozsudek Ústavního soudu ohledně Facebooku.

Jako první z tuzemských deníků informoval ve čtvrtek deník Právo o tom, že Jan Sváček stáhl svoji kandidaturu na post místopředsedy Vrchního soudu v Praze. Zprávou se následně zabývala většina tuzemských médií, která tak po čase opět připomínala kontroverze spojené s osobou bývalého předsedy pražského městského soudu. Argumenty proti Sváčkově kandidatuře shrnul pro server novinky.cz komentátor Josef Koukal.

Obsáhlejší rozhovor, v němž Jan Sváček vysvětlil své důvody, které ho ke stažení kandidatury vedly, přinesla v sobotu Česká justice. Redakční komentář k věci je zde.

Nejvyšší státní zastupitelství vypracuje metodiku postupu pro případy, v nichž se rozhoduje o změně léčby psychiatrických pacientů. Pavel Zeman to řekl v pátek při zveřejnění výsledků hloubkové kontroly postupu státních zástupců, která byla reakcí na tzv. ždárskou kauzu, kvůli níž ve středu ministryně spravedlnosti Helena Válková podala stížnost na postup opavského okresního soudu. Při prověrce bylo přezkoumáno celkem 936 případů a našli se velké rozdíly při postupu zástupců. Zeman na briefingu, který odvysílala Česká televize, dále upozornil na to, že přibližně ze třetiny případů vyplynula nedostatečná připravenost státních zástupců.

Po kratší odmlce dostal v médiích prostor náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán. MF DNES v úterý otiskla rozhovor s Pelikánem na téma insolvenčních mafií, se kterými se justice dlouhodobě potýká. Ministerstvo již podle náměstka připravuje strategii, jak pomoci orgánům činným v trestním řízení tak, aby pro ně bylo šetření podezřelých případů snazší a ve výsledku účinnější. K samotné změně insolvenčního zákona byl však skeptický.

V pondělí byl náměstek Pelikán hostem internetové televize DVTV. Zde obhajoval návrh nového zákona o státním zastupitelství. Podle Pelikána tento návrh sníží závislost státních zástupců na politicích. Při jmenování státních zástupců sice budou existovat výjimky, ale náměstek ministryně zdůraznil, že ministr bude vázán výsledkem výběrového řízení a státní zástupce bude mít pevné funkční období. Za klíčový přínos zákona pak považuje „rozptýlení moci v celé soustavě.“ „Jsme v zajetí centralizované prokuratury, kde jednotlivý státní zástupce musí hodně poslouchat to, co mu říkají jeho nadřízení. Chceme, aby měl větší nezávislost,“ prohlásil Robert Pelikán.

Základní principy nezávislosti a nestrannosti soudců rozebrala v úterních Lidových novinách Alena Macková z Právnické fakulty UK. Ta se v komentáři zaměřila i na zvláštní druhy odpovědnosti, se kterými lze muže a ženy v talárech konfrontovat. Provinění je nejčastěji trestáno pomocí kárného řízení, jehož úpravu však ústavní soudce Tomáš Lichovník či místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala shledali jako nedostatečnou. Problémy by mohla vyřešit například Nejvyšší rada soudnictví, jak avizovalo již v minulosti Ministerstvo spravedlnosti.

Lidové noviny zůstaly tematicky v prostředí justice i v dalším článku, a to když poukázaly na velmi nestandardní procesy při určování insolvenčních správců Krajským soudem v Ostravě. I přes novelu zákona, která stanovila rotační princip zajišťující nezávislý výběr, přiděluje ostravský soud správce nadále podle svého uvážení. Deník zároveň připomněl, že toto není první exces zmíněného soudu.

Jako o legendě mezi soudci se mluví o Jiřím Bernátovi, který zemřel minulý týden ve věku 81 let. Článek čtvrteční MF DNES připomněl významné kauzy, které za 45 let ve funkci rozhodoval. Od táborského soudu musel kvůli věku odejít v roce 2007 a nestihl tak dokončit svůj poslední případ okolo Berkovy konkurzní mafie. „Byl to člověk neobyčejně morální a statečný. Mnohé soudce, jakož i mě, výrazně ovlivnil,“ uvedl pro deník soudce Petr Černý.

Ústavní soud ve svém rozsudku zrušil pokutu, kterou policie udělila muži za to, že na sociální síti Facebook urážel policisty a jejich práci. Podle ÚS se policie dostala k soukromé konverzaci uživatele nezákonným způsobem a porušila jeho právo na ochranu soukromí. „Omezení v nastavení profilu každého z uživatelů jsou závazná i pro orgány činné v trestním řízení,“ vysvětlil soudce Jaroslav Fenyk podstatu rozsudku, kterému se věnovala mj. Česká televize.

Jaroslav Havel z advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners poodhalil pro týdeník Ekonom metody, kterými se kancelář dlouhodobě řídí. Úspěch a vysoký obrat přinášejí především detailní strategické a finanční plány a poté samozřejmě kvalita samotných advokátů, které se firmě daří získávat a udržet, uvedl řídící partner největší české advokátní kanceláře.

Jaroslav Havel se dále pro čtvrteční Hospodářské noviny snažil vysvětlit důvody mizivého zastoupení žen ve „velké“ advokacii. „Být partnerem ve velké advokátní kanceláři je mimořádně náročné. (…) Pro ženu proto není jednoduché si tuto cestu vybrat a spolu s mateřstvím a soukromým životem stačit aktuálnímu tempu advokátního byznysu,“ upozornil Havel. Zároveň vyzdvihl celou řadu výhod, které zapojení většího počtu žen do vedení advokátních kanceláří může přinést.

Týden po svém uvedení do funkce se nový americký velvyslanec Andrew Schapiro sešel s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. Schůzku potvrdil serveru Česká justice mluvčí NSZ Petr Malý, nicméně k probíraným tématům se nechtěla ani jedna ze stran vyjádřit. Server připomněl, že Schapiro za jednu ze svých priorit považuje boj proti korupci.

Advokátní kancelář Vilímková Dudák & Partners přivítala nového partnera. Vítězslav Kus se bude společně se svým týmem specializovat na manažerské poradenství v oblastech řízení obchodu, financí či plánování a projektového řízení. V pondělí o tom informovaly Hospodářské noviny. Ve čtvrtek pak server pravniradce.iHNed.cz upozornil na příchod Hany Gawlasové do pražské pobočky advokátní kanceláře Squire Patton Boggs. Nová partnerka se bude věnovat regulovaným průmyslovým odvětvím a pracovnímu právu.

 

OČEKÁVANÁ AGENDA:

1.12.2014
14:00
Koná se schůze vlády. Na jejím programu je mj. projednání seznamu kandidátů na funkce soudců, který bude následně poslán prezidentu Zemanovi. V materiálu ministryně spravedlnosti figuruje celkem 27 jmen.
2.12.2014
8:30
Kancelář veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové pořádá v Sále Otakara Motejla v Brně odborný seminář na téma Vliv judikatury Soudního dvora EU na antidiskriminační právo. Program semináře je dostupný zde.
3.12.2014
10:00
Hned prvním bodem na programu schůze Senátu bude hlasování o vyslovení souhlasu se jmenováním Davida Uhlíře na pozici soudce Ústavního soudu.
5.12.2014
9:00
Katedra obchodního práva Univerzity Karlovy pořádá 3. ročník doktorandské vědecké konference s názvem „Právo obchodních korporací aneb čert nikdy nespí“.

hi-banner