V Česku žije odhadem 150.000 dětských dlužníků. Nejčastější příčinou dluhu je nezaplacený poplatek za odpad nebo právě jízda načerno.

Ústavní soud se zastal mladé ženy kvůli dluhům z černých jízd

Ústavní soud (ÚS) se zastal dvacetileté ženy, jež jako nezletilá opakovaně jela hromadnou dopravou bez lístku. Poté čelila několika soudním řízením kvůli dluhům za pokuty, ovšem nevěděla o tom. Nemocná matka jí údajně slíbila, že pokuty vyřeší, což neučinila.

Soudy pak rozhodly o většině platebních rozkazů bez vědomí dívky, což byla chyba, rozhodl senát se zpravodajkou Kateřinou Šimáčkovou. Oprávněností pohledávek se ÚS nezabýval. Žena se vyhlášení nezúčastnila.

Dívku neobesílali

Podle ústavních soudců bylo povinností justice doručit platební rozkazy do vlastních rukou i dívce, jíž v době jejich vydání bylo 16 let. „Šestnáctiletého účastníka civilního řízení je nutné do řízení zapojit a nelze v jeho věci rozhodovat bez toho, aby mu byla umožněna účast na řízení a dána možnost vyjádřit svůj názor k věci,“ uvedla Šimáčková. Současně musí být informován i zákonný zástupce, který o nezletilého pečuje.

Revizoři dívku ještě jakou nezletilou opakovaně přistihli v pražské hromadné dopravě bez platného lístku. Nemocná matka, s níž dívka vyrůstala, jí prý nedávala dost peněz na jízdné do školy. Vždy pouze slíbila, že pokuty za černé jízdy vyřídí. S otcem dívka nebyla v kontaktu, přitom jedině on prokazatelně platební rozkazy dostal.

Dopravní podnik později postoupil pohledávky soukromým společnostem, které navrhly vydání elektronických platebních rozkazů. Teprve po smrti matky, která zemřela v roce 2010, se dívka s pomocí pěstounky dozvěděla o soudních řízeních. Projednaná ústavní stížnost se týkala dvou z šesti řízení.

Oprávněné platební rozkazy?

Justice nyní musí rozhodnout o platebních rozkazech znovu. Zváží při tom, zda jsou platební rozkazy oprávněné, což ÚS detailně neřešil. Nařídil však pražským soudům, aby se zabývaly i tím, zda dívka své dluhy z černých jízd skutečně zavinila.

Podle Exekutorské komory bude důsledkem dnešního verdiktu jakýsi restart nalézacího řízení, které proti dívce zahájila věřitelská společnost. „Nalézací řízení se de facto vrátí na začátek a účastníkům řízení bude muset být znovu a řádně doručováno,“ uvedla mluvčí komory Petra Báčová. Exekuční otázka však podle ní s nálezem nesouvisí, byť komora exekuce nařízené proti nezletilým vnímá jako problematické téma a na nevhodnou právní úpravu dlouhodobě poukazuje, doplnila Báčová.

Podle letos zveřejněných odhadů žije v Česku 150.000 dětských dlužníků. Nejčastější příčinou dluhu je nezaplacený poplatek za odpad nebo jízda načerno.

-čtk-