Tribunál EU uvedl 17. prosince 2014, že Evropská unie zařadila na seznam teroristických organizací palestinské hnutí Hamás neoprávněně. Podle druhé nejvyšší soudní instance EU, evropské země rozhodly o zařazení Hamásu na seznam jen na základě informací získaných z internetu a z tisku. Ilustrační foto: Wikimedia

Evropská rada se odvolává proti rozhodnutí, že Hamás nejsou teroristé

Rada Evropské unie se rozhodla podat odvolání proti rozhodnutí Tribunálu Evropské unie, kterým byla palestinská organizace Hamás vyškrtnuta ze seznamů teroristů. Oznámila to místopředsedkyně Evropské komise a vysoká reprezentantka pro zahraniční vztahy a bezpečnost Federica Mogherini. Evropská rada trvá na tom, že autonomní rozhodnutí států je na rozdíl od výroků Soudu nezbytný nástroj v boji proti teroristům.

Rozhodnutí Tribunálu Evropské unie ze dne 17. prosince 2014 anulovalo opatření Rady Evropské unie proti Hamásu, konkrétně označení Hamásu jako teroristické organizace a zmrazení prostředků a fondů Hamásu. „Tento rozsudek byl učiněn čistě na procesních základech, nevycházel z žádného vyhodnocení merita věci, na jejímž základě byl Hamás označen za teroristickou organizaci,“ uvádí se v pondělním prohlášení místopředsedkyně Komise Federicy Mogherini.

Evropská Rada se nyní rozhodla vypořádat se s nálezy Soudu ohledně zařazení na černou listinu teroristických organizací na základě opatření Evropské unie pro boj s terorismem, jak vyplývá ze společného stanoviska 2001/931. Výsledkem tohoto odvolání je skutečnost, že účinnost rozsudku je zrušena až do konečného rozsudku, který vydá Evropský soudní dvůr.

„Instituce Evropské unie rovněž pozorně studují další příslušná nápravná rozhodnutí, která by měla být přijata a aby se v budoucnosti vyhnuly možnosti jejich anulování v souvislosti s probíhající revizí procesu autonomních opatření Evropské unie pro boj proti terorismu. Boj proti terorismu zůstává prioritou Evropské unie. V tomto smyslu je EU odhodlána zastavit financování terorismu a autonomní opatření je pro Evropskou unii nezbytným nástrojem,“ uvedla Federica Mogherini.

Tribunál EU uvedl 17. prosince 2014, že Evropská unie zařadila na seznam teroristických organizací palestinské hnutí Hamás neoprávněně. Podle druhé nejvyšší soudní instance EU evropské země rozhodly o zařazení Hamásu na seznam jen na základě informací získaných z internetu a z tisku. K zařazení by prý musely předložit podrobnější a důvěryhodnější informace.

-ire-