Oldřich Hluško nechtěl vstoupit do ANO, bylo kolem něho příliš kauz. Z klubu ho vyloučili. Foto: archiv

Expolicista z kauzy Opencard ztratil důvěru domovské buňky ANO

Bývalý policista Oldřich Hluško, který jako vyšetřovatel ÚOOZ stál za obviněním deseti pražských politiků včetně exprimátorů Bohuslava Svobody a Tomáše Hudečka, byl vyloučen ze zastupitelského klubu hnutí ANO v Českém Krumlově. Ztratil prý důvěru českokrumlovské buňky, ta se za jeho angažování dokonce veřejně omluvila.

Fakt, že Hluško vedl jako lídr kandidátku Babišova hnutí v jihočeském městě a byl přitom hybatelem skandálu, kvůli kterému v Praze řada politiků kandidovala ve stejných volbách v pozici obžalovaných, vyvolal značnou kritiku. Exprimátor Tomáš Hudeček například vyšetřování a podání obžaloby označil za mafiánský čin, který měl poškodit TOP 09. „Musím říct, že je mi to opravdu vadí a je nepříjemné. Navíc když svou práci dělá na zakázku,“ uvedl pro Českou justici na Hluškovu adresu.

Pražský městský soud v neveřejném jednání 19. prosince rozhodl o vrácení obžaloby Městskému státnímu zastupitelství.

Na facebookovém profilu českokrumlovské buňky ANO se v sobotu objevilo vysvětlení, ze kterého plyne, že Hluško byl z klubu vyloučen 9. ledna. „Vážení přátelé a sympatizanti, dlužíme Vám vysvětlení. Dne 09.01. byla schůze vedení hnutí ANO2011 MO Č.Krumlov, kde hlavním bodem projednávání bylo vyloučení Mgr. et Bc. Oldřicha Hluško ze zastupitelského klubu. Důvodem vyloučení lídra kandidátky bylo: 1. Mgr. et Bc. Oldřich Hluško nechtěl vstoupit do hnutí ANO2011 2. Hlasoval pro nynější koalici 3. V průběhu vyjednávání se postavil proti vyjednávání s ODS a ČSSD, čímž znemožnil koalici, která by respektovala 67% voličů 4. Nedostavil se k jednání u tajemníka MÚ k jednání o auditu. 5. Ztratil důvěru MO ANO Č. Krumlov,“ píše se na stránkách hnutí.

Jak je dále ve vysvětlení uvedeno, kauzy kolem expolicisty Hluška již nelze nadále ignorovat. „U voleb propadl a skončil ze všech zastupitelů na 21. místě, čímž jen potvrdil naše obavy. Omlouváme se za naše pochybení,“ uvádějí členové zastupitelského klubu ANO.

Hluško jako vyšetřovatel kauzy Opencard na ÚOOZ obvinil koncem března 2013 deset pražských politiků z TOP 09 a ODS včetně exprimátora Bohuslava Svobody z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, konkrétně kvůli zakázce na úpravu a údržbu softwaru. Za dva týdny se ukázalo, že si při sepisování textu obvinění „pomohl“ studentskou prací třiadvacetiletého Martina Richtera na téma trestní odpovědnosti zastupitelů za hlasování. „Pomohl si“ znamená, že pětinu práce prostě opsal.

Robert Malecký