Nejvíce nominací, osm, se týkalo energetické společnosti ČEZ. Ilustrační foto: ČEZ

Jak se hlídají „trafiky“: Vláda loni provedla stovku změn v dozorčích radách

Vládní výbor pro personální nominace, který „hlídá“ obsazování postů v dozorčích radách podniků s účastí státu, loni projednal 91 změn. Pouze v pěti případech se postavil proti, vyplývá ze závěrečné zprávy, kterou má Česká justice k dispozici. Protikorupční organizace nadále trvají na tom, aby obsazování postů řešil zákon. Jeho příprava ale z plánu legislativních prací na rok 2015 vypadla.

Vládní výbor, který byl ustaven v březnu po nástupu nového kabinetu, projednal loni 91 nominací, z nich bylo devět opakovaných. V pěti případech vydal záporné stanovisko. Vůbec nejvíc změn, 37, navrhlo ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem (ANO), 21 nominací pocházelo z resortu zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) a 16 nominací podal ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

O tom, jak je agenda obsazování dozorčích rad společností s majetkovou účastí státu nebo státních a národních podniků široká, svědčí následující číslo: Změny se loni týkaly 46 společností. Vedle velkých, jako je například Česká pošta, České dráhy nebo ČPP Transgas, na seznamu figuruje například Centrum pro informace a mechanické testování obalů nebo Zemský hřebčinec Tlumačov.

Vůbec nejvíc nominací bylo v energetickém gigantu ČEZ, vláda jich provedla osm. Zamítnuté nominace se pak týkaly Exportní garanční a pojišťovací společnosti, Kongresového centra Praha, Povodí Moravy, Povodí Vltavy a Správy Letiště Praha.

Rekonstrukce státu: Výbor je jen prodlouženou rukou koalice

Podle protikorupčních organizací je nominační proces z velké části stále formalitou a k dostatečné profesionalizaci a odpolitizování dozorčích rad nevede. Vláda Bohuslava Sobotky se zavázala k předložení zákona, který by působnost politiků v ovládání veřejných firem omezil, jeho přípravy jsou ale v časovém skluzu, záměr dokonce ministerstvo financí vyřadilo z legislativního plánu pro letošní rok.

„Podle nás by tato problematika měla být řešena alespoň rámcově zákonem,“ řekl České justici Martin Fadrný, koordinátor projektů Rekonstrukce státu a právník organizace Frank Bold. Šlo by podle něho o řešení přesahující životnost jedné vlády.

Ne zcela vyhovující je podle Rekonstrukce státu i složení výboru. Ten má tři zástupce, každého nominovala jedna z koaličních stran. Aktuálně výbor vede Pavel Dvořák (za ČSSD), členy jsou dále Yvona Charouzdová (za ANO) a Lenka Jirsa Pavlátková (za KDU-ČSL). Charouzdová v průběhu roku nahradila původního člena za ANO Jiřího Nováčka.

Podle Martina Fadrného je stále výbor do určité míry pod politickým vlivem odrážejícím koaliční nominaci a připomíná tak koaliční radu v malém. „Je to de facto prodloužená ruka tří lidí, lídrů koaličních stran,“ upozornil Fadrný.

I proces výběru nominantů by měl být podle Rekonstrukce státu transparentnější. Představa je taková, že výbor v konkrétním případě předem zveřejní nominační kritéria na určitý post a po výběru předloží zprávu o tom, jak je vítězný uchazeč splnil.

Robert Malecký