Policejní prezident Tomáš Tuhý Foto: archiv Foto: archiv

Kriminalita v ČR loni klesla o 11 procent na 288.660 trestných činů

V Česku se loni meziročně snížila kriminalita o 11,3 procenta na 288.660 trestných činů. Objasněnost případů vzrostla o pět procentních bodů na 49 procent. Kriminalisté zajistili zločinecký majetek, peníze a výnosy z trestné činnosti za zhruba osm miliard korun. Na tiskové konferenci o tom dnes informovalo vedení tuzemské policie.

Podle náměstka policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování Zdeňka Laubeho poprvé za deset let klesl počet vyšetřovaných trestných činů pod 300.000. Zároveň bylo objasněno nejvíc trestných činu za deset let. Kriminalita podle něj klesla ve všech krajích. Nejvíc dlouhodobě zatěžuje Prahu, Středočeský a Moravskoslezský kraj.

Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého se situace zlepšila hlavně díky ekonomické a personální stabilizaci policie. Ve sboru bylo na začátku letošního roku zhruba 39.500 policistů, v roce 2010 měla policie 45.000 členů. Vývoj kriminality byl podle Tuhého podobný jako loni.

V příštích třech letech by policejní prezident chtěl zvýšit stavy o 4000 lidí, chce také s ministrem vnitra Milanem Chovancem jednat o zvýšení rozpočtu policie. „Trestná činnost je sofistikovanější, kriminální prostředí je modernější,“ uvedl jeden z důvodů Tuhý.

Policisté loni nejčastěji vyšetřovali majetkové trestné činy, kterých bylo přes 209.000. Jejich počet meziročně klesl o 35.740, nejvíc se nížil počet krádeží a vloupání. Hospodářských trestných činů loni bylo 30.731 a násilných činů 16.949.

Policie loni stíhala přes 114.600 lidí, což je zhruba o 3000 meziročně méně. Podle Laubeho více než polovinu stíhaných tvořili recidivisté, kteří se zaměřují hlavně na majetkovou trestnou činnost. Počet vražd se podle šéfa úřadu kriminální policie a vyšetřování Milana Pospíška snížil o 21 z předloňských 182.

Letos se chce policie zaměřit na nové hrozby, které představují hlavně internetová kriminalita a terorismus. Chce také pokračovat v boji proti drogám a diváckému násilí.

-čtk.