Iva Brožová je předsedkyní Nejvyššího soudu od března 2002. Foto: Wikimedia

Předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová končí, nahradí ji Pavel Šámal

Předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová ve své funkci skončí, nahradit ji má soudce NS Pavel Šámal. Informaci o plánované výměně, která už několik dní koluje v justičním prostředí, České justici potvrdila ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Mluvčí Hradu Jiří Ovčáčřek oznámil, že prezident Miloš Zeman Pavla Šámala ve čtvrtek jmenuje.

„K rezignaci ve funkci předsedkyně Nejvyššího soudu ČR jsem se rozhodla s ohledem na svůj důchodový věk a dále proto, abych vyšla vstříc zásadním změnám ve vedení Nejvyššího soudu v souvislosti s novelou zákona o soudech a soudcích, dle které končí mandáty předsedům trestního i občanskoprávního a obchodního kolegia,“ uvedla v tiskovém prohlášení Brožová. Dodala, že svým krokem ústavního hlediska umožní jmenování předsedů Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu dvěma různými prezidenty.

Iva Brožová je předsedkyní Nejvyššího soudu od března 2002. Justiční dráhu načala v roce 1974, kdy se stala justiční čekatelkou Krajského soudu v Brně, v letech 1975 až 1990 pak byla soudkyní Městského soudu v Brně. V roce 1990 začala působit jako soudkyně Krajského soudu v Brně, byla poradkyní Ústavního soudu ČSFR. Po zániku federace byla 15. července 1993 jmenována soudkyní Ústavního soudu České republiky, ale 8. prosince 1999 Ústavní soud opustila a v roce 2000 se stala soudkyní Nejvyššího soudu. Působila zde jako předsedkyně občanskoprávního kolegia. Dne 20. března 2002 byla jmenována předsedkyní soudu.

Iva Brožová byla v únoru roku 2006 prezidentem Václavem Klausem z funkce předsedkyně Nejvyššího soudu odvolána, a to na základě tehdy platného ustanovení, které umožňovalo odvolání předsedů a místopředsedů soudů pro závažné porušení zákonem stanovených povinností tím, kdo je jmenoval. Iva Brožová podala proti svému odvolání ústavní stížnost a požádala Ústavní soud o zrušení té části zákona, která odvolávání umožňovala a která byla podle Brožové protiústavní. Ústavní soud se k jejímu názoru přiklonil a předmětnou část zákona o soudech a soudcích jako neústavní zrušil.

Pavel Šámal je aktuálně předsedou komise pro rekodifikaci trestního řádu, je rovněž hlavním autorem trestního zákoníku z roku 2009. Trestní právo rovněž vyučuje na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V roce 2008 se stal Právníkem roku v oboru trestní právo.

Robert Malecký