"Doufám, že to časem navrhne některý z ministrů spravedlnosti, ale může to být i poslanecká iniciativa napříč politickým spektrem," řekl dnes novinářům prezident. Foto: archiv

Prezident Zeman jmenoval 26 nových soudců obecných soudů

Prezident Miloš Zeman ve středu na Pražském hradě jmenoval 26 nových soudců obecných soudů. Nejvíce jich zamíří do obvodu Krajského soudu v Ústí nad Labem. Jména Zemanovi navrhla ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) a schválila vláda. U obecních soudů je stále mírný nedostatek soudců. Prezident na nově jmenované soudce apeloval, aby přispěli ke zrychlení soudních řízení.

„Uvědomte si, že neuvěřitelná délka soudního řízení snižuje prestiž vaší profese, a snažte se dělat všechno pro to, aby se ta lhůta zkrátila,“ řekl jim.

Mezi novými soudci převažují ženy, kterých je 18. Ze jmenovaných bylo pět justičních čekatelů, zbytek má za sebou jinou právní praxi. Celkem deset nováčků má posílit soudy v obvodu ústeckého krajského soudu, po čtyřech míří do obvodu středočeského, královéhradeckého a brněnského krajského soudu. Tři budou soudit v obvodu Krajského soudu v Českých Budějovicích, dva u soudů spadajících pod Krajský soud v Ostravě.

Ke jmenování soudců potřebuje prezident podle ústavy spolupodpis předsedy vlády. Proto kabinet seznam kandidátů na funkce soudců vždy projednává předem. Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) původně navrhla vládě a Zemanovi 27 kandidátů, později ale vzala zpět návrh, který se týkal právníka Pavla Bednaříka. Česká justice o případu informovala zde.

Bednařík působil na ministerstvu jako ředitel odboru dohledu, a to od loňského dubna do srpna, kdy byl náhle odvolán. Válková nechtěla v médiích svůj krok komentovat, uvedla jen, že v mezidobí dostala informace od svého prvního náměstka Roberta Pelikána, na jejichž základě Bednaříkovu kandidaturu přehodnotila.

Podle statistik platných k 1. lednu 2015 působilo v ČR celkem 3028 soudkyň a soudců, což je o 35 méně, než činí dlouhodobě plánovaný počet. I po dnešním jmenování 26 nových kandidátů tak soudci obecných soudů stále vykazují mírný podstav.

Z údajů ministerstva spravedlnosti vyplývá, že průměrná délka trestního řízení od doby, kdy spor přijde na soud, až do nabytí právní moci verdiktu, se minimálně od roku 2008 do roku 2013 neustále zkracovala. Zatímco v roce 2008 činila 226 dní, v roce 2013 to bylo 179 dní.

V civilním řízení situace není tak příznivá. Jeho průměrná délka se snižovala do roku 2011, kdy činila 305 dní. V roce 2012 se zvýšila na 369 dní a v roce 2013 na 398 dní. Podle ministerstva to zapříčinil nárůst nápadu v některých soudních agendách a s tím spojený zvýšený počet nedodělků. Například v oblasti insolvenční agendy každoročně roste počet návrhů na takzvaný osobní bankrot. Délka řízení se nicméně v jednotlivých soudních krajích liší. Například v Praze loni civilní řízení trvalo 396 dní, což je mírně méně než celorepublikový průměr. Nejdelší průměrné délky jsou naopak dlouhodobě v severních Čechách a na jižní Moravě.

-čtk-