S předsedy soudů a vedoucími státními zástupci má ministryně spravedlnosti jednat v pátek odpoledne. Foto: MSp

Šéf ministerského IT Švec byl odvolán, nahradí ho Ladin

Na ministerstvu spravedlnosti skončil vrchní ředitel sekce informatiky a evropských programů Jan Švec, který byl zároveň i ředitelem odboru informatiky. K odvolání z obou funkcí došlo minulý týden a bylo okamžité. Od února na jeho místo nastupuje Jan Ladin, který má za sebou například zkušenosti se zaváděním systému Czech Point.

Informaci o Švecově náhlém odvolání České justici potvrdil ředitel tiskového odboru Miroslav Konvalina. Dodal, že důvodem je snaha nového ekonomického náměstka Miroslava Zábranského vystavět si vlastní tým.

Pod Švecovým vedením prošlo ministerské IT na podzim krizovou situací kolem náběhu nového systému pro obchodní rejstřík. Na řadě soudů nebylo možné vkládat údaje. Na ministerstvu tehdy skončil dlouholetý vedoucí IT oddělení Petr Koucký, který za problematickou úpravu systému obchodního rejstříku odpovídal. Švecův podřízený Koucký rezignoval sám bez udání důvodu v polovině září.

Na Švecovo místo 1. února nastoupí Jan Ladin. Ministerstvo k jeho osobě poskytlo následující informaci. „Ing. Jan Ladin se profesně věnuje informačním technologiím a systémům 13 let. Během této doby prošel všemi úrovněmi působnosti informatiky, a to jako administrátor, programátor, koordinátor, správce, architekt a jiné, věnoval se například postavení informačního systému Czech Point, spravoval systém státního dluhu, dále byl jmenován jako jediný oficiální zástupce veřejné správy pro open source v rámci Evropské komise. V současnosti z pozice systémového architekta navrhuje vhodná řešení pro životní situace úředníků. Jak nám sdělil, jeho zkušeností a zároveň profesním krédem je skutečnost, kdy ne vždy je právě řešením další informační systém,“ uvádí se v odpovědi Miroslava Konvaliny.

-rm-