V Česku působí tři zpravodajské služby - Bezpečnostní informační služba (BIS), Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) a jednotná armádní zpravodajská služba - Vojenské zpravodajství - jež se zaměřuje na rozvědnou i kontrarozvědnou práci Foto: archiv

Vnitro navrhuje zvýšit platy starostům a odměny zastupitelům

Ministerstvo vnitra navrhuje, aby se od 1. dubna zvýšily platy uvolněných členů zastupitelstev, tedy starostů, místostarostů a některých členů městských rad. Navýšení by mělo činit 3,5 procenta. Podobně by měly být zvýšeny i maximální limity u odměn neuvolněných členů zastupitelstev.

„V souvislosti s novelou zákona o platu představitelů státní moci a navýšením tarifů státních zaměstnanců a požadavku územních samospráv – Svazu měst a obcí ČR – na další navýšení se navrhuje navýšení výše odměn pro členy zastupitelstev územních samosprávných celků o 3,5 % s účinností od 1. dubna 2015,“ konstatuje materiál, který ministerstvo vnitra předkládá pro příští jednání kabinetu.

Pro ilustraci: měsíční plat pražské primátorky Adriany Krnáčové by vzrostl na 101 tisíc korun, odměny hejtmanů by se v závislosti na počtu obyvatel kraje pohybovaly mezi 84 a 97 tisíci korun. Starostové a primátoři by si měsíčně polepší o 1000 až 3500 korun, brát by měli od 30 tisíc v nejmenších obcích až po 96 tisíc korun v Brně. Měsíční odměna neuvolněného starosty může standardně dosáhnout až do výše 60 % z měsíční odměny starosty uvolněného.

Ministerský materiál připouští, že návrh v podstatě nařizuje obcím, jak mají platy upravit s tím, že peníze půjdou z jejich rozpočtů. „Navýšení měsíčních odměn bude mít dopad především do rozpočtů jednotlivých územních samosprávných celků,“ uvádí ministerstvo vnitra. To zároveň upozorňuje, že některé zejména menší obce nemusí mít na zvýšení dostatek prostředků. „Je třeba zdůraznit, že plošně se toto opatření dotkne pouze uvolněných členů zastupitelstev. U neuvolněných členů zastupitelstev pak zejména menší obce ani v současnosti neposkytují měsíční odměny v maximální možné výši, nedá se tudíž předpokládat, že by plošně docházelo ke zvyšování všech měsíčních odměn v této kategorii,“ konstatuje ministerstvo.

Vysloveně paradoxně pak působí zhodnocení přínosu navrhovaného opatření pro státní rozpočet. „Zvýšení stávajících částek odměn členů zastupitelstev územních samosprávných celků nejen že nebude mít dopad na výdaje státního rozpočtu, ale zároveň tímto mírným zvýšením dojde též k jistému zvýšení příjmů státního rozpočtu tvořených odvody (daně, zdravotní a sociální pojištění) z těchto odměn,“ slibuje si stát.

Robert Malecký