Předseda hnutí ANO Andrej Babiš klade zásadní otázky k zákonu o státním zastupitelství. Foto: Mediafax

Babiš varuje před nemožností deset let odvolat vrchního státního zástupce

Budeme prosazovat naprosté odpolitizování soustavy státního zastupitelství tím, že prosadíme nový způsob jmenování a odvolávání nejvyššího státního zástupce Parlamentem, stojí v programu hnutí ANO Andreje Babiše, s nímž šlo do sněmovních voleb v roce 2013. Názory ministryně spravedlnosti Heleny Válkové i jejího nástupce a dosavadního prvního náměstka Roberta Pelikána na podobu zákona o státním zastupitelství jsou veřejně známé. Co však dosud známé nebylo, je názor předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Až do tohoto týdne.

Již v polovině ledna v rozhovoru pro Lidové noviny Andrej Babiš naznačil, že otázku přijetí či nepřijetí nového zákona o státním zastupitelství nepovažuje za nijak zásadní. „Nemyslím si, že je klíčový v boji proti korupci. Těmi zásadními protikorupčními normami jsou zákon o transparentním registru smluv, zákon o financování politických stran a rozšíření kompetencí Nejvyššího kontrolního úřadu,“ odpověděl Lidovým novinám Babiš.

V úterý v rozhovoru pro TN.cz Andrej Babiš poprvé projevil také svůj názor na podobu zákona o státním zastupitelství a především na to, zda mají mít politici nadále vliv na jmenování vedoucích funkcionářů státního zastupitelství a zda by měli být vedoucí státní zástupci politiky odvolatelní během výkonu své funkce. Překvapivě z Babišova vyjádření vyplývá, že představitelé exekutivy by si měli vliv na jmenování a odvolání funkcionářů během výkonu funkce ponechat, což je v rozporu s programem hnutí. „Říct, že státního zástupce nemůže jmenovat politik je nesmysl. (…) Jestli tady chceme mít vrchního státního zástupce deset let, kterého někdo jmenuje a potom ho nemůže odvolat? Kolik jsme tady měli případů zkorumpovaných státních zástupců? Grygárek, Rampula, kteří dnes zastupují různě stíhané lidi, takže ty zkušenosti s těmi státními zástupci jsou nějaké no a paní Válková přišla s tím modelem z Rakouska a podle mne zbytečně ztrácela čas těmi konzultacemi, měla to rovnou dát na vládu a do připomínkového řízení,“ řekl doslova Babiš.

Zda je názor Andreje Babiše ovlivněn aktuální kauzou České pošty, v níž je trestně stíhána i jedna z firem jeho podnikatelského impéria Agrotec, je pouze v rovině spekulací. Skutečností je, že v této souvislosti ve zmíněném rozhovoru pro Lidové noviny velkou důvěru v práci státních zástupců neprojevil. „Celá kauza Agrotec je vymyšlená. Je to pro mě účelová kauza s cílem mě poškodit. Ta firma nic neudělala. Šlo o telefonní rozhovor o šesti a půl milionech korun, žádný kontrakt ovšem neproběhl. Neznám detaily. Podali jsme na to všechny možné stížnosti,“ uvedl k tomu Babiš. Kdo jej chce poškodit údajným účelovým trestním stíháním ovšem neřekl. Kauzu České pošty dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze.
-red-