Nemravně vysoké prémie newyorských advokátů by mohly vést k tomu, že právní služby třeba na americkém venkově budou poskytovat jen nezkušení čerství absolventi. Ilustrace: Pixabay.com

Majestátem advokátů lomcuje vztek kvůli výšce prémií

Advokátní kanceláře v New Yorku platí za příslovečně štědré ke svým zaměstnancům. Aktuální výše prémií dosáhla takové výše, že vyvolala bouřlivou reakci u advokátů, kteří nemají to štěstí a ve „Velkém jablku“ se neuchytili.

Všechno to začalo už na konci uplynulého roku. Tehdy věhlasná kancelář Davis Polk & Wardwell vyhlásila, že výše roční prémie vyplácené seniorním pracovníkům dosáhne jednoho sta tisíc dolarů. Podle agentury Bloomberg to ve srovnání s předloňskými odměnami představuje nárůst o čtyřicet tisíc dolarů.

Když se na veřejnost dostala výše prémií u Polka a Wardwella, byly ostatní newyorské advokátní firmy už z prestižních důvodů nuceny zareagovat. K radosti zaměstnanců a zděšení účetních se částky na šecích musely zvyšovat, v některých případech bylo dokonce nutné rovnou připsat jednu nulu. Z technického hlediska šlo o nejjednodušší řešení, po finanční stránce to pro mnohé kanceláře znamenalo bolestnou zátěž. Třeba z newyorské advokátní kanceláře Paula Weisse zaznělo, že „je to od kolegů z Davis Polk & Wardwell nemravné, ale co můžeme dělat“.

Hůř na tom jsou advokátní kanceláře s celoamerickou působností. Třeba firma Gibsona Dunna zvedla svým zaměstnancům odpovídajícím způsobem prémie – ovšem pouze těm s newyorskou adresou. V memorandu, kterým svoje rozhodnutí vysvětlovala, firma v podstatě vedle pracovních výsledků a zkušeností jako kritérium pro výši odměn postavila něco, čemu bychom mohli říkat „geografický faktor“. Není vcelku s podivem, že to advokátům s bohatou praxí a vysokou úspěšností třeba odněkud z Arizony nebo Montany přijde nespravedlivé. V tvrdé, přímé a jasné řeči čísel se věci mají tak, že za totožnou práci, úspěšnost a absolvované vzdělání dostane advokát v New Yorku ke sto tisícům dolarů, v Los Angeles sedmapadesát tisíc dolarů a ve středozápadní Omaze už jen třicet tisíc dolarů.

Štědrost bossů u Davise Polka & Wardwella uvedla celou advokátní scénu do nekontrolovaného pohybu s neodhadnutelnými následky. Třeba jeden ze společníků kanceláře Arnold & Porter řekl oborovému magazínu Above The Law, že „značná část našich právníků vzhledem k okolnostem uvažuje o odchodu z naší firmy“.

Arnold & Porter přitom nejsou žádní šumaři odnikud. Jedná se o vysoce ceněnou kancelář usazenou v americkém hlavním městě Washington a podílející se na množství velkých a významných kauz týkajících se třeba farmaceutického průmyslu.

Na první pohled nejde o nic jiného než o příběh vcelku pochopitelné reakce na nespravedlnost. Na druhý pohled by se ale klidně mohlo stát, že kdo si bude moct dovolit dobré advokáty, najme si ty newyorské, zatímco osudem ostatních Američanů bude doufat, že je „z toho“ vysekají čerství absolventi právnických fakult.

Ondřej Fér