Ministryně spravedlnosti Marie Benešová Foto: archiv

Marie Benešová: Samozvaní představitelé justice se rozhodli vydolovat ze státu miliardu

Představitelé justice si nepřejí přehodnocení platů soudců, považují takové snahy pro soudcovský stav za nebezpečné. Vyplývá to z dopisu, který minulý týden soudcům napsali šéfové vysokých soudů. Co se týče budoucnosti vyjednané dohody, bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová ji označila za nespravedlivou a diskriminační a jednání představitelů justice za pokus vydolovat ze státu miliardu dvě stě milionů korun. Dohoda je nevynutitelná, nespravedlivá a diskriminační, tvrdí poslankyně.

Že si představitelé justice nepřejí otevřít jednání o platech soudců, vyplývá z obsahu dopisu předsedů Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy a Nejvyššího soudu Pavla Šámala, kterým oba funkcionáři minulý týden zvali předsedy všech soudů do Brna k jednání o návrhu vlády na dohodu o finanční vyrovnání státu se soudci za špatně vypočítané platy.

Pokus otevřít otázku platů vidí oba funkcionáři jako pro soudce nebezpečný. „Úspěch či neúspěch v uzavírání naznačených dohod nebude znamenat jenom uzavření této nekonečné platové kapitoly z hlediska minulosti, ale zejména, zda se (nebezpečně pro nás všechny) neotevře kapitola další, tentokrát o přehodnocení našich platů, nyní v optimální kombinaci loňského nálezu Ústavního soudu a výše citovaného rozsudku Nejvyššího soudu,“ píší směrem k soudcům Baxa a Šámal.

Benešová: Soudci jsou nenažraní 

Že by situaci vyřešil zvláštní zákon pro soudce, odmítá bývalá ministryně spravedlnosti a současná místopředsedkyně sněmovního ústavně-právního výboru Marie Benešová (ČSSD): „Řešit samostatně soudce nestačí. Neustále se rozevírají nůžky a platové poměry přestávají být vyvážené. Soudci už jsou strašně nenažraní. Musím říct, že se mi to nelíbí. To je pořád dokola a musí se to řešit komplexně tak, jak navrhuje prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Kala. Jsem velmi ráda, že podává ústavní stížnost,“ uvedla Benešová pro Českou justici.

Podle jejích dalších slov je dohoda vlády se soudci výsledkem obratně využité situace samozvaných představitelů justice. Jako ministryně spravedlnosti by Marie Benešová na toto nepřistoupila. „Kdybych byla na místě ministryně Válkové já, tak na žádnou takovou dohodu nepřistoupím a nechám soudce, ať se soudí. Samozvaní představitelé justice obratně využili situaci kolem Válkové s postranním úmyslem vydolovat ze státu miliardu a něco. A ještě žádají od státu omluvu. To mě strašně rozčílilo,“ nechala se slyšet Benešová.

Kritizovala i nového předsedu Nejvyššího soudu: „Na Nejvyšším soudu je třeba řešit sporné rozsudky a to, proč vznikají. Nový předseda Nejvyššího soudu ovšem jako první začne řešit platy. Celá ta akce rozpoutala jen nenávist lidí. Oni si hrají na nějakou elitu bez ohledu na to, že v tomto státu jsou také důchodci a další lidi,“ řekla dále Marie Benešová. Podle ní se někteří soudci budou určitě dále se státem soudit, protože sám návrh dohody stojí na špatných principech. „Ta dohoda je nevynutitelná, nespravedlivá a diskriminační,“ varuje bývalá ministryně spravedlnosti doslova.

Naplnění dohody je nejisté, zní ve sněmovně

Na skutečnost, že je dohoda právně nevynutitelná a její naplnění nejisté, poukázal i místopředseda ústavně-právního výboru sněmovny a předseda podvýboru pro justici a soudní samosprávu Radek Vondráček (ANO): „Protože dohoda není právně vynutitelná, je zřejmé, že nikdo nemůže předvídat, jak to nakonec dopadne. Jako advokát jsem vždy dával přednost smírným řešením. Tady byly podány žaloby a za takové situace je vždy lepší, když účastníci sporu spolu komunikují, lepší je vždy dohoda, než spor. Jak to skončí, ale opravdu nejsem schopen říct,“ uvedl.

Podle poslance Vondráčka nemá za současné situace smysl zabývat se platy soudců, neboť každé politické rozhodnutí soudci vždy znovu a znovu shodí: „Za situace, kdy se sněmovna i moc výkonná zabývala tolikrát platy soudců a soudy to vždy shodily, to nepovažuji za reálné. Spíše bychom se měli zabývat vzděláváním soudců, podívat se na kvalitu soudců, na nekvalitní soudce a začít naplno reformu justice,“ uvedl pro Českou justici.

Dohoda je výhodná pro soudce

Na fakt, že se, co se týče přehodnocení platů soudců a nového zákona, politici ocitli v kleštích, soudí bývalý ministr spravedlnosti a současný místopředseda ústavně-právního výboru poslanecké sněmovny Pavel Blažek (ODS): „Nový zákon, pokud Ústavní soud nezmění svá stanoviska, má stěží nárok na vznik nebo přežití,“ řekl České justici Blažek.

Pavel Blažek stejně jako Marie Benešová považuje vyjednanou dohodu za výhodnou pro soudce. „Dohoda, neboť je pro soudce výhodná, dle mého názoru většinově naplněna bude,“ je přesvědčen bývalý ministr spravedlnosti.

Irena Válová