Schůzky se účastní i exministryně Helena Válková Foto: MS

Ministryně Helena Válková podala demisi

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) podala demisi k 1. březnu. Na tiskové konferenci to dnes řekl vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Ukončil tak debaty o její politické budoucnosti. Demisi ministryně, kterou by měl nahradit její náměstek Robert Pelikán, k začátku března očekával prezident Miloš Zeman.

Babiš dnes odmítl, že by Válkovou k rezignaci tlačilo hnutí ANO, jak se o tom mluví v kuloárech. Odcházející ministryně se prý rozhodla sama. Podle Babiše je spíše pedagožka a odbornice na resort, ale nikoliv manažerka. Přesto jsou podle něj jak Válková, tak bývalý ministr dopravy za ANO Antonín Prachař minimálně na úrovni ostatních členů vlády.

Klub hnutí ANO dnes o Válkové diskutoval bez její přítomnosti vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu. Debata podle šéfa klubu Jaroslava Faltýnka nebyla o tom, jestli má ministryně zůstav ve funkci, ale spíše o její nadcházející práci a dalším působení ve Sněmovně. Vyjádřila prý přání, aby mohla působit v bezpečnostním a ústavně-právním výboru. Klub ji v tom podpoří.

Babiš v pondělí o situaci v resortu jednal i s hlavou státu. Jeho kandidát na ministra spravedlnosti Pelikán se s prezidentem sejde po návratu Zemana ze zahraničí. Babiš má za to, že by Pelikán měl justici především dát určitou koncepci.
-čtk-